Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн nazk.gov.ua

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Ганна Велика

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

Державне бюро розслідувань (ДБР) виявило в ексначальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу необґрунтовані активи на понад 19,3 млн грн. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело за зверненням ДБР моніторинг способу життя чиновника та підтвердило факт незаконного збагачення.

Про це інформують ДБР та НАЗК.

У ході слідства працівники ДБР провели обшуки за місцем реєстрації та проживання посадовця та членів його сім’ї, а також обшуки у приміщеннях і автомобілях, які можуть бути незаконно набутими активами. Вони вилучили документи, а також зафіксували відомості для проведення моніторингу способу життя посадовця.

Такий моніторинг провели у НАЗК та підтвердили, що протягом 2020-2023 років обвинувачуваний, члени його сім’ї та пов’язані з ними фізичні особи за його дорученням заволоділи необґрунтованими активами на загальну суму 19 млн 313 тис. грн.

Серед цих незаконних активів:

  • два автомобілі преміумкласу: Mercedes-Benz G63 AMG 2023 року випуску, вартістю 9,4 млн грн та Volkswagen Touareg 2021 року випуску, вартістю 2,6 млн грн;
  • 4 квартири в Івано-Франківську сукупною вартістю понад 4 млн грн;
  • нежитлове приміщення в Івано-Франківську вартістю 3 млн грн.

Так, коштовні автомобілі зареєструвала на себе дружина службовця, хоча не мала на це достатньо коштів із законних джерел.

dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua.

Також вона придбала нежитлове приміщення загальною площею понад 208 кв. м в Івано-Франківську за нібито 596 тис. грн, яке пізніше подарувала дочці. Реальна вартість нерухомості складає близько 3 млн грн.

dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua.

Сам службовець купив:

  • трикімнатну квартиру загальною площею понад 82 кв. м. Середня вартість такого помешкання складає близько 1 млн грн;
  • двокімнатну квартиру загальною площею 75,8 кв. м, яку згодом подарував дочці. Посадовець хотів переконати слідчих, що квартиру придбала сама дочка. Проте НАЗК зібрало докази, які свідчать, що саме він придбав зазначений актив, реальна ринкова вартість якого складає понад 850 тис. грн.
dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua.

Ще одну квартиру – однокімнатну – площею 48 кв. м вартістю 486 тис. грн, чиновнику нібито “подарувала” на знак вдячності третя особа. У НАЗК з’ясували, що житло придбали за дорученням самого службовця, а його вартість перевищує 1,2 млн грн.

Ця ж особа згодом придбала ще одну – трикімнатну квартиру, хоча фактично не мала на це фінансів. Під час моніторингу способу життя слідчі НАЗК встановили, що житло, реальна ринкова вартість якого становить понад 1,5 млн грн, набув саме ексначальник Державної екологічної інспекції Карпатського округу.

Враховуючи всі видатки та законні доходи службовця та членів його родини, НАЗК встановило, що вони не мали фінансової можливості придбати всі вищезазначені активи коштом законних доходів.

dbr.gov.ua

dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua.

Посадовцю повідомили про підозру за ч. 1 ст. 368-5 “Незаконне збагачення” КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

У Державній екологічній інспекції Карпатського округу відреагували на оприлюднення інформації щодо корупціонера у їхніх лавах. У відомстві розповіли, що Ладовського Миколу Васильовича наказом від 19.03.2024 року звільнили із займаної посади за вчинення дисциплінарного проступку – порушення присяги державного службовця.

Виявилося, що колишній посадовець під час воєнного стану всупереч забороні на виїзд за кордон для державних службовців категорії Б, неодноразово перетинав кордон України, в тому числі аби відпочити за межами держави. Крім того, він несвоєчасно подав декларацію про доходи за 2022 рік.

Також за інформацією Держекоінспекції Карпатського округу, пан Ладовський подав позов до суду про поновлення на роботі. Зараз триває його розгляд.

Днями ЕкоПолітика розповідала про те, що на Закарпатті ДБР викрило посадовців лісової галузі, які проводили фіктивні санітарні рубки з метою власного збагачення.

Тоді ж ми розповідали про тендери на великі партії авто та тендер на купівлю електровелосипедів для ДП “Ліси України”.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років

ДП “Ліси України” продовжує партіями купувати авто й додало електровелосипеди 
ДП “Ліси України” продовжує партіями купувати авто й додало електровелосипеди 

Лісівники стверджують, що придбали тільки “необхідний мінімум”