Настав час ДІЯТИ на межі Екологічної Катастрофи

Настав час ДІЯТИ на межі Екологічної Катастрофи

Основною метою є створення стійкої місцевої бізнес-екосистеми, яка працює для економічного відновлення та розвитку

Вторгнення Росії в Україну спричинило екологічну катастрофу над величезною територією країни, яка загостриться на довгі роки. Російські ракетні удари по критичній інфраструктурі та небезпечних об’єктах значно посилили забруднення повітря, землі та води в країні, загрожуючи біорізноманіттю в усьому європейському регіоні. Оскільки бойові дії поширюються практично на всю територію України, вплив війни опосередковано вражає довкілля й поширюється на всі шари геосфери сусідніх країн.

Саме через це, розуміння масштабів військового впливу на навколишнє середовище України має вирішальне значення. Адже такий вплив на довкілля це теж людський вплив, але іншого характеру.

Так, наразі особливої уваги заслуговує безкоштовний консалтинговий проєкт KYIV RYSING, який дає своїм читачам чітке розуміння поточних можливостей України та перспектив у майбутньому, розглядаючи Екологічну сферу як одну з основних поряд з військовою, соціальною та економічною. Цей безкоштовний посібник, виданий на міжнародному рівні 14 жовтня 2022 року, відображає та описує ключові питання, які мають вплив і далеко за межами України та уособлюють активний інвестиційний інтерес для іноземних донорів та інвесторів.

Kyiv Strategy Consulting LLC є автором та ініціатором цього найповнішого дослідження про Україну та заради України. Це одна з найбільших управлінських консалтингових компаній, що нараховує 130 експертів, які надають професійні консалтингові послуги по всьому світу під пильним наглядом та керівництвом свого лідера та генерального директора Ніколая Кіскальта. Пан Кіскальт разом зі своїми інвесторами заснував компанію у 2018 році з щирою вірою в потенціал України, яка не тільки залишається стабільною, але й зростає щодня, незважаючи на всю турбулентність, з якою країна зіткнулася за останні вісім місяців з моменту початку Росією повномасштабної війни проти України. 

Сьогодні без перебільшення можна сказати, що екологічні наслідки величезні, не кажучи вже про ядерний тероризм з боку російських окупантів на Запорізькій атомній електростанції, який зараз становить серйозну загрозу глобальній ядерній безпеці.

 "Коли ми говоримо про екологічні наслідки агресії Росії, ядерні ризики на сьогоднішній день є найбільшими за можливими масштабами та впливом. Абсолютно приголомшливо уявити, що хоча ми й переживаємо цю нову форму тероризму в Україні і ніхто в світі не знає напевно, як варто реагувати, ядерна енергетика все ще сприймається як безпечна в усьому світі", – говорить НАТАЛІЯ ГОЗАК, виконавчий директор Еко-акції в рамках свого внеску в KYIV RYSING.

Перед тим як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, країна зосередилася на русі до сталого розвитку для поліпшення охорони навколишнього середовища. Як країна з високоіндустріалізованою економікою та великим сільськогосподарським сектором, Україна стикається з довготривалими екологічними проблемами, включаючи промислове забруднення, зниження природних ресурсів, погіршення стану природних екосистем, низьку енергоефективність та погану утилізацію відходів. Це призвело до збільшення забруднення повітря, виснаження ґрунту, втрати біологічного різноманіття, зміни клімату та проблем зі здоров'ям людей, пов'язаних з факторами екологічного ризику.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС дозволила країні формувати екологічну політику та впроваджувати різні заходи у сфері зміни клімату та екологічної безпеки.

У 2021 році Україна посіла 52 місце в Індексі екологічної ефективності (EPI). Це глобальний рейтинг зі 180 країн, який базується на зведених даних щодо їх стійкості в розрізі ефективності роботи над змінами клімату, здоров’ям навколишнього середовища та життєздатністю екосистем для 11 країн. Однак, відносно низька продуктивність України за деякими показниками, такими як якість повітря, водопостачання та водовідведення, а також здоров'я екосистеми, вказують на необхідність подальшої роботи з метою покращення стану навколишнього середовища.

Зараз ми бачимо, що щодня Україна не лише бореться за відновлення контролю над своїми територіями, а й демонструє світові свою чітку рішучість рухатися шляхом безпечного використання природних ресурсів. Органи державної влади повинні залишатися відданими політиці, що заснована на принципах екологічної стабільності.

Для відновлення стану довкілля в Україні і повернення хоча б до довоєнного рівня, потрібні величезні ресурси, щоб забезпечити можливий розвиток на майбутнє. Настав час для нас, як пересічних громадян, так і бізнесу, стати відповідальними. Ми маємо об'єднатися, щоб дослідити широкі можливості для суспільства у векторі сталого розвитку. Для досягнення цієї мети важливо збалансувати три основні елементи: економічний розвиток, соціальне залучення та захист навколишнього середовища. Ці фактори є взаємопов'язаними, і всі вони важливі для кожної людини та благополуччя суспільства.

Основною метою є створення стійкої місцевої бізнес-екосистеми, яка працює для економічного відновлення та розвитку, заснованої на принципах сталості довкілля для переходу до зеленої економіки та стійкого громадянського суспільства.

Як зазначив Генеральний директор WWF-Україна БОГДАН ВИХОР: "Україна має розробити національну стратегію охорони біорізноманіття та реалізувати її для досягнення захисту 30% території України шляхом імплементації закону про Смарагдову мережу (англ. Emerald Network) на нашому шляху до наближення до екологічного законодавства ЄС. Такий підхід дозволить залучити громадськість до управлінського планування та спрямувати кошти на належне адміністрування природних ресурсів та їх відновлення в інтересах місцевих громад та кожного українця".

Kyiv Strategy Consulting LLC готові виступити виразником української позиції, спрямувати діяльність в правильне русло на шляху до сталого розвитку, а також надати всеохоплюючу підтримку в поясненні юридичних вимог простою зрозумілою мовою як для ЄС, так і для України. Команда професійних експертів Kyiv Consulting спільно з українською юридичною фірмою готові поділитися своїм досвідом, а також пояснити та донести важливість стандартизації та впровадження всесвітньо відомих та широко використовуваних підходів з точки зору сталого зростання, екологічної обізнаності, корпоративного громадянства, стандартів та політики керування відходами.

Знайдіть час, щоб дізнатися більше на сторінках KYIV RYSING та докласти всіх можливих зусиль для стійкого майбутнього України.

Довідково: розділ книги, присвячений навколишньому середовищу, розкриває ключові аспекти екологічної сфери, яка найбільше постраждала від повномасштабної російської війни в Україні, зокрема екологічну безпеку, біорізноманіття та ядерну безпеку.

Читайте також
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику

Яку кількість фахівців довкіллєвих спеціальностей щороку готують українські ЗВО

Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд