На Сумщині нафта розлилася у кукурудзяне поле

На Сумщині нафта розлилася у кукурудзяне поле

Катерина Бєлоусова

Це не перша аналогічна аварія на Сумщині

У Сумській області у Чернеччинській громаді стався аварійний розлив нафти через що забруднено 250 м2 земель у лісосмузі на кукурудзяному полі.

На свердловині №452 Бугруватівського родовища ЦВНГ-1 розгерметизувалася вихідна лінія, повідомляє Державна екологічна інспекція у Сумській області у Facebook.

Зазначається, що екоінспектори відібрали проби ґрунту для лабораторного дослідження.

В НГВУ "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта" повідомили, що їхні фахівці власними силами ліквідують наслідки аварії. Окрім того, вони вже почали збирати нафтовмісну суміш.

Як відомо, потрапляння нафти в грунт знижує його родючість. В ньому значно погіршується азотний режим, збільшується вміст СО2, відбувається засолення та радіоактивне забруднення, значно знижується кількість мікроорганізмів та інших тварин, які населяють грунти та допомагають в їх аерації, наприклад – дощові черв’яки.

Це не перша аналогічна аварія на Сумщині. Так у вересні 2021 року через розгерметизацію нафтозбірного колектора Бугруватського родовища на підприємстві "Охтирканафтогаз" стався масштабний розлив нафти на кукурудзяному полі. Площа забруднення сягнула 0,35 гектара.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у листопаді 2021 року стався розлив нафти, внаслідок чого забруднено 210 м2 зораного поля. Аварія сталась через розгерметизацію нафтопроводу Лутище-Качанівка.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи