На Кіровоградщині відкрили кримінальні справи за приватизацію заповідних земель uk.wikipedia.org

На Кіровоградщині відкрили кримінальні справи за приватизацію заповідних земель

Катерина Бєлоусова

Зловмисники порушили статтю 252 Кримінального кодексу України “Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та обʼєктів природно-заповідного фонду”

На Кіровоградщині, завдяки зверненню екоактивістів, обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за виділення в приватну власність земель природно-заповідного фонду 4 заказників у Голованівському районі.

Слідство також підтвердило випадки нецільового використання та самозахоплення земель в цих заказниках, повідомляє “Українська Природоохоронна Група” у Facebook.

Екоактивісти зазначили, що розорювання зазнали такі заказники як "Кам'яногірський", "Новогригорівський", "Кошаро-Олександрівський", "Скалки".

Проти порушників відкрито кримінальні провадження за статтею 252 Кримінального кодексу України “Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та обʼєктів природно-заповідного фонду”.

В пресслужбі Кіровоградської облпрокуратури також підкресли, що прокурори скерували до суду дві позовні заяви щодо повернення з приватної власності 3,4 гектарів земель природно-заповідного фонду вартістю понад 13 млн грн. У 2017 році орган місцевого самоврядування передав у власність, шляхом безоплатної приватизації, двом місцевим мешканцям, земельні ділянки розташовані на території заповідного урочища.

Нагадаємо, у Кіровоградської області екоінспектори зафіксували 2 факти незаконного видобутку корисних копалин підприємствами-надрокористувачами за межами своїх гірничих відводів, що завдало збитків на понад 18 млн грн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Господарський суд Київської області повернув у власність держави 267 цінних лісів заказника загальнодержавного значення "Урочище Унава" та Білоцерківського лісгоспу. На місці лісу ТОВ "Олграунд" хотіло побудувати котеджі.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.