Екстремальні погодні умови можуть призвести до зникнення традиційних продуктів та спричинити занепад гастрономічної культури низки країн. Серед кандидатів на забуття фахівці називають нідерландський сир гауда та діжонську гірчицю.
Про це повідомляє агенція Euronews.
- Сир гауда.
Нідерландське місто Гауда завжди було вразливим до затоплення через низький рівень моря, але воно наражається на дедалі більший ризик повеней, спричинених зміною клімату. Професор Роттердамського університету Еразма Ян Ротманс заявив, що через 100 років не варто очікувати значного виробництва сиру у цьому місті.
"Якщо земля перетвориться на воду, а корови зникнуть, то сир доведеться привозити зі східної частини країни, і це буде вже не гауда", – зазначив професор.
- Мідії.
У Греції очікують зникнення з традиційної кухні мідій. Цього року грецькі фермери повідомили про 90% падіння улову мідій за сезон. Це наслідок спеки у головному районі вирощування мідій – Солунській затоці. Температура води в морі протягом декількох днів перевищувала 30°C, що призвело до їхньої загибелі.
- Білі трюфелі.
На півночі Італії під загрозою зникнення знаходяться білі трюфелі, які віднесені до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО у 2021 році. Ці гриби віддають перевагу холоду та вологості і їх природне середовище існування послаблюється через глобальне потепління, посуху, вирубку лісів та різкі перепади температур.
- Діжонська гірчиця.
Два роки тому Франція потрапила в заголовки газет через несподіваний дефіцит діжонської гірчиці. Вона закінчилася у супермаркетах, а роздрібні торговці обмежили покупців до однієї баночки. Причиною дефіциту стало посушливе літо у Канаді, яка виробляє близько 80% гірчиці у світі. У 2022 році канадський врожай був знищений посухою, а посіви гірчиці у Франції постраждали від аномально вологої зими.
- Нут.
Дослідники з Королівського ботанічного саду в К'ю вважають, що глобальні втрати врожаю нуту через посуху складуть 50%. Це спричинить дефіцит цієї культури у Туреччині, де вона широко використовується у традиційному мезе та багатьох інших основних стравах. Врожай нуту у 2024 році був значно нижчим, ніж минулого. Вчені зазначають, що нут втратив своє генетичне різноманіття, оскільки був виведений для посівів і має меншу стійкість до екстремальних погодних явищ.
- Лосось.
Традиційні продукти харчування Скандинавії включають gravlax (в'ялений лосось), але ця риба все частіше опиняється під загрозою через зміни клімату. Суворі зими, кліматичні явища Ель-Ніньо та 20-річний максимум нападів медуз (що можна пояснити зміною їхньої поведінки через підвищення температури моря) призвели до того, що смертність риби біля норвезького узбережжя досягла рекордно високого рівня. Пікові високі температури і тепліша вода також збільшують загрозу морських вошей, а вакцини проти них викликають стрес у риб, що призводить до їхньої загибелі.
У Бельгії, яка відома винаходом картоплі "фрі", фермери страждають від наслідків зміни клімату для посівів картоплі. У 2024 році через сильні дощі бельгійські картопляні поля були затоплені і лише 50% врожаю зібрали вчасно.
Раніше Екополітика повідомляла, що Швейцарія та Італія через зміну клімату були змушені змістити частину спільного кордону. У листопаді на 29-й Конференції сторін ООН зі зміни клімату (COP29) аналітики показали сучасний стан клімату у 8 діаграмах.