"Метінвест" долучився до розроблення Зеленої стратегії України на 20 років

"Метінвест" долучився до розроблення Зеленої стратегії України на 20 років

Катерина Бєлоусова

Відновлення України вже зараз має відповідати екологічним, соціальним та управлінським принципам

Група “Метінвест” долучилася до формування основних засад Зеленої стратегії України на наступні 20 років, які розробили на Міжнародному форумі сталого розвитку 2023 у Києві та Гаазі, Нідерланди.

Стратегія включає набір ініціатив, чітку дорожню карту та практичний план дій, який згодом представлять уряду України, повідомляє пресслужба “Метінвесту”.

Зазначається, що стратегія ґрунтуватиметься на: 

  • принципах сталості з урахуванням вимог європейської та євроатлантичної інтеграції;
  • принципах міжнародного партнерства;
  • нинішніх викликах.

В повідомленні розповіли, що форум обʼєднав понад 700 учасників, які обговорювали теми переходу України до зеленої економіки, фінансування відбудови країни після війни та умови для сталого відновлення громад.

"Формальне дотримання бізнесом стандартів ESG [“довкілля”, “соціальна сфера”, “корпоративне управління”], ще не гарантує переходу до зеленої економіки, адже воно задовольняє очікування лише фінансових інституцій. Щоб досягти успіху в довгостроковій перспективі, варто орієнтуватися на цінності клієнтів, що постійно змінюються. Зрештою принципи сталого розвитку стають визначальними та додають компанії конкурентних переваг. Водночас відповідність цим принципам означає значні витрати. А для цього потрібні обізнаність та спроможність споживачів сплачувати умовні премії за сталий розвиток, як це відбувається в західних суспільствах, або урядова підтримка через систему мотиваційних, регуляторних та фіскальних інструментів. Саме цим питанням уряд має приділяти увагу на макроекономічному рівні", – сказав директор департаменту сталого розвитку та екологічного менеджменту групи “Метінвест” Віталій Коваленко.

Перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова підкреслила, що відновлення вже зараз має відбуватися за ESG-стандартами, адже це значно заощадить ресурси в майбутньому.

"Світ готовий надавати кошти тим компаніям, які ментально готові відповідати екологічним, соціальним та управлінським принципам, що своєю чергою відкриває багато можливостей", – сказала вона.

У Міністерстві економіки України наголосили, що план зеленого переходу України, який розробляє відомство, неможливо реалізувати без консолідації зусиль із громадським сектором та бізнесом. А дотримання принципів сталого розвитку сприятиме швидшим темпам відновлення української економіки в повоєнний період.

Зазначається, що на форумі також обговорили вплив глобального зеленого порядку денного та формування плану відновлення України за принципом циркулярної економіки.

Керівник  відділу кліматичної стратегії та регіонального розвитку Європейського банку реконструкції та розвитку Дімітрі Гвіндадзе наголосив, що відновлення України є одним з основних пріоритетів ЄБРР – найбільшого інвестора країни. А зелений перехід в Україні має охоплювати всі рівні – від виробництва до оподаткування.

Нагадаємо, група Metinvest заявила про намір виробляти зелену сталь (DRI-продукцію) на своїх відбудованих заводах у Маріуполі та Авдіївці, що на Донеччині, після деокупації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, “Метінвест” доєднався до урядової платформи щодо зеленого відновлення металургійного сектору України. 

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу