“Лебіговича в міністри”: хто може стати наступником Стрільця у Міндовкілля

“Лебіговича в міністри”: хто може стати наступником Стрільця у Міндовкілля

Катерина Бєлоусова

В екоспільноті критикують Стрільця за відсутність реальних здобутків та звинувачують у поверненні до методів епохи президенства Януковича

Серед екологічної спільноти ходять чутки, що президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Денис Шмигаль незадоволені роботою міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця і він може втратити посаду.

Хоча імена ймовірних кандидатів невідомі, ЕкоПолітика склала перелік вірогідних наступників Стрільця.

  • Тетяна Тимочко, голова "Всеукраїнської екологічної ліги", радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів

Тимочко працювала проректоркою із соціально-екологічної роботи в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів. У 2012-2014 роках була головою Національної екологічної ради України, співголовою робочої групи з підготовки Концепції переходу України до збалансованого розвитку.

Вона спеціалізується на питаннях: 

  • збереження водних ресурсів;
  • поводження з пластиком;
  • проходження процедури ОВД;
  • забруднення повітря;
  • запобігання пожежам в природних екосистемах.

Останнім часом Тимочко все частіше виступає в ролі модератора на публічних зустрічах, що організовує Міндовкілля.

  • Роман Опімах, голова Державної служби геології та надр

Він прийшов на посаду голови Держгеонадр у 2019 році з Асоціації газовидобувних компаній України. 

У 2020 році у низці ЗМІ з'явилися публікації, в яких стверджувалося, що Опімах почав призначати на ключові посади представників олігархів і родичів. У 2021 році ЗМІ запідозрили Опімаха у маніпуляціях з продажем цінних родовищ.

Також у 2021 році Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол стосовно Опімаха через неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. А Кабінет міністрів призначив стосовно нього проведення розслідування.

  • Олексій Рябчин, радник віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів

У 2020-21 роках був радником з питань кліматичної політики міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського на громадських засадах, відповідав за підготовку Національно визначеного внеску України (НВВ2) до 2030 року, підготовку та участь української делегації в кліматичному саміті ООН COP26 в Глазго.

У 2021-22 роках працював радником голови правління НАК "Нафтогаз України" з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів та зеленого курсу ЄС. Він опікувався: 

  • розвитком нових зелених бізнесів;
  • декарбонізації існуючих активів;
  • впровадження найкращих практик сталого розвитку та EGS політик.

Однак в екоспільноті Рябчина критикують за відсутність реальних успіхів та досягнень, попри колосальні можливості його посад.

  • Світлана Гринчук, ексзаступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань з питань європейської інтеграції;

Гринчук обіймала посаду заступника міністра з липня до грудня 2022 року. Вона активно висвітлювала екологічні наслідки російської агресії для всього Європейського континенту на міжнародних конференціях, зокрема на Конгресі французької асоціації AMORCE.

Також Гринчук у складі української делегації на Кліматичному саміті ООН COP27 запобігла черговій спробі росії щодо гібридної легалізації незаконної анексії та окупації української території.

У Міндовкілля вона працювала над адаптацією екологічного законодавства України до європейського. Гринчук відповідала за систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, а також за систему торгівлі викидами. В екологічній спільноті високо оцінюють її професіоналізм та експертність в галузі зеленої трансформації.

facebook.com/svetlana.ivanova.1276487?locale=uk_UA

Після звільнення з посади вона не полишила екологічну діяльність та очолила команду підтримки реформ при Міністерстві енергетики.

  • Михайло Лебігович

Блогер Михайло Лебіга став своєрідним мемом в соціальних мережах, якого жартома висувають на різні посади.

acebook.com/groups/1255640287782020

“В нашому випадку, будь-які зміни – це добре. Гірше не буде”, – написав експерт Олексій Шейко в обговоренні жарту у Facebook.

Така реакція може свідчити про те, що для екоспільноти важливі ефективні кадрові зміни у Міндовкілля. Адже відомство часто звинувачують у відсутності реальних змін в екологічній політиці, неспроможності реалізації реформ, ігноруванні імплементації європейських норм та думки громадськості та представників бізнесу. Окрім того, екоактивісти звинувачують Стрільця у поверненні до методів епохи президенства Януковича.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, як змінилася екологічна політика України за останній рік.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів