Кожна людина на планеті дихає отруйним повітрям – дослідження shutterstock

Кожна людина на планеті дихає отруйним повітрям – дослідження

Катерина Бєлоусова

Науковці вважають, що безпечного рівня забруднення повітря не існує

Дослідження науковців з Університету Монаш, Австралія, показало, що понад 99,9% людей на планеті дихає повітрям з перевищеним вмістом твердих часточок PM 2,5.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає безпечним повітря з концентрацією PM 2,5 не більш ніж 5 мікрограмів на м3, а таким дихає лише 0,001% населення, повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що результати дослідження підкреслюють зростаючу нагальність того, щоб суспільство зосередилося на обмеженні основних джерел забруднення повітря. Зокрема викидів від електростанцій, промислових об’єктів і транспортних засобів.

"Несподіваний результат полягає в тому, що майже в усіх частинах світу середня річна концентрація PM 2,5 перевищує норми якості повітря, рекомендовані ВООЗ", – сказав провідний автор дослідження Юмін Го.

Науковці виявили, що найвищі концентрації забруднювача спостерігалися у Східній та Південній Азії, а також у Північній Африці. Окрім того, в усьому світі 70% днів року рівень забруднення перевищував рекомендовані норми. Проте рівень твердих частинок зменшився в Європі та Північній Америці. Це може бути повʼязане з законодавством та узгодженими зусиллями, спрямованими на зменшення забруднення повітря.

Дослідження показало, що у деяких місцях забруднення повітря також було вищим залежно від пори року. Наприклад, рівень твердих частинок збільшився на північному сході Китаю протягом зими. Автори припустили, що це повʼязано зі збільшення використання викопного палива для опалення в холодні місяці. Окрім того, в країнах Амазонії виявили більш високі рівні твердих частинок протягом серпня та вересня. Це потенційно пов’язано з тим, що фермери очищають землю вогнем, тобто використовують підсічно-вогневий обробіток землі.

В матеріалі підкреслили, що у 2019 році через забруднення повітря в усьому світі померло майже 7 мільйонів людей. Часточки PM 2,5 мають розмір до 2,5 мікрона і можуть потрапляти в кров та легені й викликати серйозні захворювання, зокрема онкологічні.

Зазначається, що до 2021 року рекомендований ВООЗ рівень PM 2,5 був вдвічі більшим. Допустимі межі зменшили, щоб стимулювати зменшення забруднення. 

Дослідження показало, що навіть за попередніми стандартами ВООЗ лише 1,8% дихає чистим повітрям.

На думку багатьох вчених, навіть незначні концентрації забруднення повітря можуть мати негативний вплив на здоров’я людей. Адже безпечного рівня забруднення повітря не існує.

Так керівник відділу кардіології в Університетському медичному центрі Університету Йоганна Гутенберга в Майнці, Німеччина, Томас Мюнцель сказав, що результати дослідження узгоджуються з його попередніми дослідженнями. Він виявив, що висока кількість надмірних смертей, здебільшого від проблем серцево-судинної системи, викликані забрудненням повітря. Дослідження також показало, що навіть концентрації PM 2,5 від 2 до 5 мікрограмів можуть спричинити надмірну смертність.

Нагадаємо, дослідження ООН показало, що кількість летальних випадків через забруднення повітря щороку сягає 7 млн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, мозок людей похилого віку, які живуть у містах з забрудненим повітрям, деградує від забрудненого повітря.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря