Київську багатоповерхівку обладнали сонячними панелями kyivcity.gov.ua

Київську багатоповерхівку обладнали сонячними панелями

Катерина Бєлоусова

Завдяки СЕС мешканці будуть забезпечені теплом та гарячою водою навіть в умовах вимкнення електроенергії

У Києві мешканці ОСББ "Художник" встановили сонячні панелі на даху багатоповерхівки в рамках програми міського співфінансування "70/30".

Вартість встановлення СЕС та інших енергоефективних робіт сягнула 2,5 мільйона гривень, повідомляє КМДА у Facebook.

Зазначається, що влітку СЕС зможе повністю забезпечити роботу ліфтів та інших будинкових систем.

kyivcity.gov.ua

"Мешканці будинку вже не вперше беруть участь у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт "70/30". Тут відремонтували індивідуальний тепловий пункт (ІТП), встановили енергозберігаючі вікна та двері в місцях загального користування, утеплили фасад, встановили три гібридні інвертори по 10 кВт і 30 кВт батарею”, – розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він пояснив, що це обладнання може заряджатись або від мережі, або від сонячних панелей. Від батарей автономно може повністю працювати ІТП до 48 годин, а з освітленням місць загального користування і зовнішнім – добу. 

kyivcity.gov.ua

В пресслужбі підкреслили, що СЕС є дублюючим джерелом електроенергії, зокрема для обладнання ІТП. Тому мешканці будуть забезпечені теплом та гарячою водою навіть в умовах вимкнення електроенергії.

Зазначається, що програма оплачує 70% суми енергоефективних робіт, а 30% – збирають та інвестують мешканці. Вона діє для будинків ОСББ та ЖБК.

kyivcity.gov.ua

Пантелеєв наголосив, що кожен такий будинок є прикладом підвищення енергетичної безпеки. І кожен із таких прикладів разом з іншими формує загальноміську та державну систему протистояння агресору, який намагається знищити енергетичні об’єкти.

"Такі проєкти ми плануємо масштабувати, а досвід поширювати для якомога більшої кількості будинкових громад. Житлові будинки, не лише нові, а яким уже десятки років, можуть бути енергоефективними. Затрати енергоносіїв, як і затрати на комунальні послуги, можна поступово зменшувати", – сказав він. 

В пресслужбі зазначили, що у Києві вже реалізували понад 1000 енергоефективних проєктів, завдяки чому мешканці вже значно менше сплачують за комунальні послуги.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві мешканці ОСББ та ЖБК до кінця лютого можуть подати заявку на участі в конкурсі енергоефективних проєктів у житлових будинках.

Читайте також
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту

Практика відмова від косіння є поширеною в багатьох європейських столицях

У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах