В Ірпені зруйновані окупантами квартири відновили за 36 тисяч гривень: як вдалося ua-energy.org

В Ірпені зруйновані окупантами квартири відновили за 36 тисяч гривень: як вдалося

Катерина Бєлоусова

Україні потрібні додаткові джерела фінансування та програми, аби люди могли швидше повернутись у домівки

В Ірпені, що на Київщині, мешканці одного з пошкоджених окупантами ОСББ вклали у відновлення будинку по 36 тисячі гривень з квартири.

За новою державною програмою, яка компенсує 100% витрат, вже відновили сім перших пілотних будинків, серед яких і чотири будинки в Ірпені, проте за частину робіт мешканці заплатили самотужки, повідомляє Українська енергетика.

В матеріалі пояснили, що під час старту програми, наприкінці листопада 2022 року, максимальна сума на відновлення одного будинку становила 6 мільйонів гривень. Наразі її збільшили до 7,2 млн грн та запровадили деякі інші зміни.

Автори підкреслили, що після деокупації мешканці почали шукати можливості швидко відновити пошкоджені будинки. Наприкінці березня ще не було програм для відновлення, проте затримка відбудови могла ще більше пошкодити будівлі, зокрема через дощі. 

ua-energy.org

Будинок 2-О ОСББ "Затишний 2020" (Ірпінь), фото з архіву ОСББ

Голова ОСББ "Затишний 2020" Олена Литвиненко розповіла, що російські війська пошкодили дахи 4 з 6 багатоповерхівок в ОСББ, теплоізоляцію зовнішніх стін, вікна й двері. В одному з будинків через пряме влучання не стало несучої стіни.

“Одразу після звільнення міста ми почали займатись відновленням несучих стін і дахів, аби закрити будинки від дощів. Літо було дощове, тому квартири у будинку замокали аж до першого поверху. Ми не мали часу чекати на допомогу, тому мешканці почали скидатись грошима. Це робили абсолютно всі, навіть у будинках, які найменше постраждали, аби допомогти сусідам", – розповіла вона.

Зазначається, що на ці роботи було витрачено майже 1 млн грн, близько 6-6,5 тисяч гривень з квартири. Загальну суму робіт визначив підрядник. 

ua-energy.org

Будинок 2-О ОСББ "Затишний 2020" (Ірпінь), фото з архіву ОСББ

“Дах і несучі стіни у будинках ОСББ "Затишний 2020" відремонтували приблизно за 2,5 місяця. Зробили це дуже швидко завдяки активній допомозі всіх мешканців. Всі зібрані документи ОСББ планує навесні подавати до міжнародного суду, аби повернути витрачені власні кошти на відновлення будинків з репарацій росії”, – розповіли автори.

В іншому ОСББ, "ЖК "Ново-Оскольський", на ремонт даху мешканці витратили 1,5 мільйона гривень. Через таку суму не всі люди змогли долучитися до збору грошей, а іншім довелося платити по 36 тисяч гривень з квартири.

Голова цього ОСББ Олена Саламатова пояснила, що дах міг бути відновлений за програмою "ВідновиДІМ", але її старт дуже затримався, а максимальна сума на відновлення одного будинку становила 6 млн грн. Вартість робіт по даху перевищувала загальний кошторис по будинку, тому їх довелося робити окремо за власні кошти.

ua-energy.org

Автори розповіли, що мешканці, аби зекономити, самі шукали та закуповували недорогі, але якісні, матеріали. Також самі працювали, аби пришвидшити відновлення будинку.

В матеріалі зазначили, що і мешканцям, і підряднику було дуже важко очікувати запуску програми "ВідновиДІМ". Спочатку розраховували, що це станеться влітку, потім – на початку осені, але програму запустили 21 листопада. Задовго до запуску підрядник почав готувати кошториси для ОСББ, підготував перші документи та почав проводити підготовчі роботи. 

Фонд енергоефективності прийняв заявку ОСББ "Затишний 2020" на відновлення двох найбільш постраждалих будинків. Роботи проводили наприкінці листопада та у грудні, в умовах відключень світла та тепла. Проте мешканці були в захваті від швидкості та якості робіт.

ua-energy.org

В матеріалі зазначили, що у рамках програми "ВідновиДІМ" один будинок ОСББ "ЖК "Ново-Оскольський" отримає грант у розмірі 5 млн 416 тисячі грн, другий – 1 млн 608 тисячі грн. Наразі перерахована перша частина гранту – 70%. У будівлях відремонтували фасади, відновили зруйновані інженерні системи, замінили блоки віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей.

Оцінюючи вже пройдений шлях, голови ОСББ зізнаються, що попри непросту процедуру Фонду, розуміють необхідність зазначених вимог і прискіпливості щодо документації, використаних матеріалів та якості робіт”, – підкреслили автори.

Серед найбільших викликів в ОСББ назвали пошук фахових підрядників та брак фінансів. 

В матеріалі наголосили, що максимальна сума гранту від Фонду енергоефективності обмежена 7,2 млн грн і не покриє всі витрати на відновлення багатьох будинків. Деякі місцеві громади намагаються допомогти, виділяючи кошти зі своїх бюджетів, проте, зрозуміло, що в областях, де пошкоджено дуже багато будинків, вирішити проблему цим шляхом буде неможливо. 

“Вочевидь, потрібні додаткові джерела фінансування, програми, аби люди могли швидше повернутись у домівки”, – підкреслили автори.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у місті Ірпінь на Київщині в рамках державної програми "ВідновиДІМ" відновили перші чотири будинки, ОСББ яких подали заявки.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу