Європа витрачає 2% ВВП на боротьбу з промисловим забрудненням – аналіз shutterstock

Європа витрачає 2% ВВП на боротьбу з промисловим забрудненням – аналіз

Катерина Бєлоусова

1% найбільших забруднювачів створюють близько половини всіх промислових викидів

В Агентстві з охорони навколишнього середовища ЄС (EEA) підрахували, що промислове забруднення призводить до щорічних збитків, еквівалентних 2% валового внутрішнього продукту (ВВП).

Порівняно з 2012 роком у 2021 ці витрати скоротилися приблизно на 33%, зокрема завдяки використанню кращих технологій, менш забруднюючих видів палива та впровадженню відновлюваних джерел енергії, повідомляє Euractiv.

Зазначається, що найбільші витрати на боротьбу з промисловим забрудненням стосуються очищення повітря – від €268 до €428 мільярдів на рік.

"На енергетичний сектор ЄС припадає переважна більшість – близько 80% – загального зниження, головним чином завдяки впровадженню найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) і переходу на відновлювані джерела енергії та менш забруднюючих видів палива, в основному завдяки діям ЄС", – йдеться в аналізі EEA.

В Агенстві підкреслили, що 1% найбільших забруднювачів, тобто 107 компаній, створюють близько половини забруднення. Значна частина цих підприємств – вугільні електростанції. Дев'ять з 50 найбільш забруднюючих установок знаходяться у Німеччині, а шість – у Польщі.

В EEA припустили, що посилені правила ЄС, такі як нещодавно оновлена Директива про промислові викиди та поточний перегляд Директиви ЄС про якість повітря, наблизять межі забруднення до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Нагадаємо, аналітики Центру досліджень економічної політики (CEPR) склали рейтинг найбільших промислових забруднювачів Європи, який показує їхній небезпечний вплив на здоровʼя людей, довкілля та клімат.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС виділять додаткові €2,17 мільярда з доходів від системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (EU ETS) на модернізацію енергосистем 9 держав-членів.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів