Європа уникне повторення енергетичної кризи взимку 2023-2024 років – дослідження shutterstock

Європа уникне повторення енергетичної кризи взимку 2023-2024 років – дослідження

Катерина Бєлоусова

Зміни в енергетичній динаміці Єврозони свідчать про стратегічний поворот до альтернативних джерел енергії

Дослідження міжнародної страхової компанії Allianz Trade показало, що повторення енергетичної кризи в Єврозоні взимку 2023-2024 років малоймовірне.

Це повʼязано зі зменшенням залежності від енергоресурсів з росії та орієнтацією на альтернативні джерела енергії, повідомляє Hydrogen Fuel News.

Дослідники більш детально розглядали Центральну та Східну Європу.

В матеріалі розповіли, що в Єврозоні вже обговорювали перехід до альтернативних джерел енергії, орієнтуючись на економічне омолодження та декарбонізацію, зокрема перехід на водень.

Дослідники підкреслили, що попри тривалу заборгованість корпоративного сектора в Єврозоні та низку економічних проблем, повторення  енергетичної кризи малоймовірно. Адже зменшення залежності від російської нафти зменшує ризик кризи.

Зазначається, що у 2022 році обсяг загального імпорту нафти та нафтопродуктів зріс до рекордних 86 тисяч тонн. Однак імпорт з росії також впав з 47% (2021) до 40% та в середньому на 53% з 2017 по 2021 рік. Окрім того, цей показник впав до 21% у I кварталі 2023 року.

В Allianz Trade наголосили на значних змінах в енергетичній динаміці Єврозони, особливо в Центральній та Східній Європі (ЦСЄ). 

“Зменшення залежності від російської нафти в цих регіонах свідчить про стратегічний поворот до альтернативних джерел енергії, таких як водневе паливо, яке є основним компонентом ініціатив ЄС щодо екологізації”, – зазначили у звіті.

Нагадаємо, дослідження Міжнародного енергетичного агентства показало, що в ЄС у 2023 році попит на електроенергію впаде на 3% до найнижчого рівня за двадцять років, зокрема через енергетичну кризу та уповільнення економічного зростання

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Євросоюзі викиди вуглецю від виробництва енергії у 2022 році скоротилися на 2,8% і сягнули 2,4 мільярда тонн.

Читайте також
В Європі закінчилася енергетична криза – Reuters
В Європі закінчилася енергетична криза – Reuters

Зокрема, на коригування ринків вплинула надзвичайно м’яка осінь у Північно-Західній Європі у 2023 році

Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ

Зокрема введені нецінові критерії, які допоможуть європейським компаніям конкурувати з низькими за ціною китайським пропозиціями

Український ринок хімічних речовин та продукції відтепер житиме за європейськими правилами
Український ринок хімічних речовин та продукції відтепер житиме за європейськими правилами

За вимогами нового Технічного регламенту небезпечність хімічних речовин та продукції оцінюватиметься за 33 класами небезпечності

CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів
CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів

Компанії надавали інформацію щодо вуглецевого сліду, але їхня методика розрахунку не відповідала прописаній у СВАМ-сертифікатах