EUROFER розробив мапу 60 “зелених” металургійних проєктів shutterstock

EUROFER розробив мапу 60 “зелених” металургійних проєктів

Катерина Бєлоусова

EUROFER регулярно оновлюватиме карту проєктів, враховуючи поточні розробки

Фахівці компанії EUROFER розробили мапу 60 ключових європейських металургійних проєктів із низьким викидом вуглецю, що відображає їхній потенціал скорочення викидів, потреби у фінансуванні та енергії.

Проєкти мають запуститися до 2030 року та потенційно зменшать щорічні викиди вуглецю від сектору на 81,5 мільйона тонн, повідомляє EUROFER.

В матеріалі підкреслили, що сталева промисловість ЄС має скоротити викиди вуглецю на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року, або на понад 30% від рівня 2018, та досягнути кліматичної нейтральності до 2050.

Зазначається, що усі ці проєкти мають рівень технологічної готовності щонайменше 7 із 9 та дозволять уникнути третини прямих та непрямих викидів вже протягом 8 років.

eurofer.eu

В EUROFER підкреслили, що наразі фінансові потреби до 2030 року сягають €85 мільярдів, зокрема €31 мільярд для капітальних витрат (CAPEX) та €54 мільярди для операційних (OPEX).

“Успішний перехід сталеливарної промисловості ЄС до нейтральних викидів CO2 до 2050 року залежить від наявності конкурентоспроможних енергоносіїв з низьким викидом CO2 (особливо електроенергії та водню) та відповідної інфраструктури, зокрема для транспортування та зберігання CO2”, – пояснили в матеріалі.

Зазначається, що ці проєкти потребуватимуть близько 165 ТВт-год декарбонізованої електроенергії на рік до 2030 року, зокрема  75 ТВт-год “зеленої” електроенергії та близько 2,12 мільйона тонн водню. Це еквівалентно подвійному річному споживанню Бельгії або збільшенню наявного споживання електроенергії сталевою промисловістю ЄС удвічі. Наразі галузь споживає близько 75 ТВт-год електроенергії, яка частково закуповується із зовнішньої мережі, а частково виробляється самостійно з технологічних газів, а також через турбіни утилізації верхнього газу.

В матеріалі підкреслили, що серед енергоємних галузей металургійна найбільше постраждала через кліматичну політику та має найбільший ризик витоку вуглецю.

“У цьому контексті забезпечення рівних умов гри з конкурентами з третіх країн є важливим для переходу до кліматичної нейтральності цього сектора, – підкреслили автори. – Успіх вищевказаних сталевих проєктів з низьким вмістом CO2 та їхнє передбачуване скорочення викидів вимагають сприятливої ​​законодавчої бази, яка б ефективно вирішувала проблему витоку вуглецю як під час, так і після їхнього впровадження”.

EUROFER регулярно оновлюватиме карту проєктів, враховуючи поточні розробки.

Нагадаємо, Європа стала лідером у забезпеченні вуглецевої нейтральності, а її металургійна промисловість є передовою у розбудові сталої економіки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністрка торгівлі США Джина Раймондо заявила, що торговий представник країни веде переговори з ЄС та іншими торговими партнерами для укладення нової угоди щодо екологічної сталі.

Читайте також
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати

Установа наразі не може виконувати завдання, задля яких була створена

Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?
Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?

Державний фонд декарбонізації не може фінансувати кліматичні заходи

У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості