Експорт СПГ може бути більш небезпечним для клімату, ніж вугілля – дослідження

Експорт СПГ може бути більш небезпечним для клімату, ніж вугілля – дослідження

Катерина Бєлоусова

Викиди СО2-еквіваленту від СПГ на 24-274% більші, ніж від вугілля

Дослідження професора екології та біології навколишнього середовища Корнельського університету, США, Роберта Ховарта показало, що використання імпортного скрапленого природного газу (СПГ) може бути більш небезпечним для клімату, ніж спалювання вугілля.

СПГ створює неминучі значні викиди метану під час видобутку та використання всередині країни та набагато більші під час експорту до Європи та Азії, повідомляє The New Yorker.

Зазначається, що Ховарт є одним із провідних у світі дослідників метану. Наразі саме метан відповідальний за 40% глобального потепління, а природний газ – це переважно метан.

Як відомо, метан є більш потужним парниковим газом ніж вуглець, та має другий за величиною внесок у потепління Землі. Він є основним чинником зміни клімату.

Ховарт пояснив, що викиди парникових газів утворюються під час всього життєвого циклу СПГ, а саме під час видобутку, транспортування, зрідження, транспортування на кораблях та остаточного спалювання. Вони на 24% більші, ніж від видобутку та спалювання еквівалентної кількості вугілля. 

newyorker.com

newyorker.com

Він підкреслив, що такі дані ґрунтуються на розрахунках під час експорту на найсучасніших суднах, що прямує найпрямішим маршрутом. Вони будуть вищими на 274%, якщо СПГ транспортувати довгими рейсами на більш застарілих моделях, які потребують більше нафти.

Ховарт розповів, що витоки метану виникають на кожному етапі процесу. Навіть коли газ стискається на борту судна в ізольованих резервуарах, частина його "википає", коли тепло просочується через ізоляцію. Нові танкери намагаються спалити цей випарений метан для палива, але навіть тоді частина викидається у потік вихлопних газів.

"Короткострокові енергетичні потреби в надзвичайних ситуаціях, таких як вторгнення в Україну, краще задовольнити шляхом повторного відкриття закритих вугільних потужностей на тимчасовій основі, ніж шляхом розширення інфраструктури СПГ", – сказав він.

Зазначається, що наразі у США відбуваються погодження розширення інфраструктури для експорту СПГ. Дослідження Ховарт наразі проходить процедуру рецензування. Якщо інші науковці підтвердять його правдивість – це має змусити адміністрацію президента США Джо Байдена враховувати дані в енергетичній та кліматичній політиках.

Нагадаємо, за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), рівень метану в атмосфері у 2021 році перевищив доіндустріальний рівен на 162% та сягнув  історичного максимуму.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження американських вчених показало, що світ перебуває на ранній стадії надзвичайної кліматичної ситуації та перевищить рівень глобального потепління на 1,5°C до 2030 року та на 2°C до 2050.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу