Екокомітет рекомендував Раді ухвалити низку довкіллєвих законопроєктів shutterstock

Екокомітет рекомендував Раді ухвалити низку довкіллєвих законопроєктів

Катерина Бєлоусова

Ратифікація Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу є важливим кроком для збереження природи України

Комітет з питань питань екологічної політики та природокористування рекомендували Верховній Раді підтримати низку довкіллєвих законопроєктів.

Серед них урядовий законопроєкт №9194 “Про посилення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів”, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Зазначається, що документ передбачає наступні зміни:

  • доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею щодо відповідальності операторів установок за неподання або несвоєчасне подання звіту, надання недостовірних даних, неоприлюднення інформації тощо;
  • внесення змін до адмінкодексу щодо контролюючих повноважень у цій сфері з боку Держекоінспекції та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. 

Окрім того, екокомітет рекомендував підтримати законопроєкт №0204 "Про ратифікацію Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу про відповідальність і відшкодування до Картахенського протоколу про біобезпеку", який виніс президент України Володимир Зеленський.

Документ дасть можливість Україні брати в іноземних партнерів представників фауну для відновлення та підтримки заповідних зон та забезпечення біорізноманіття.

“Збереження та захист українського біорізноманіття – один з пріоритетів Міндовкілля, який в умовах воєнного стану набув нових сенсів. Адже через дії держави-терориста українська флора та фауна, яка становить понад третину усього біорізноманіття Європи, може зазнати великих втрат”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Він пояснив, що ратифікація Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу є важливим кроком для збереження природи України. Документ підписали ще у 2011 році, однак ратифікували лише через 12 років.

“Впровадження цього протоколу запровадить міжнародні механізми для відшкодування шкоди біорізноманіттю та здоров’ю людей, завданої негативним впливом ГМО [генетично модифікованих організмів]”, – пояснив Стрілець.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екокомітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу з пропозиціями комітету урядовий законопроєкт №6349 “Про удосконалення процедури проведення екологічного аудиту”, який зазнав широкої критики з боку громадськості.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України