Екоактивісти запропонували 6 кроків для відновлення природи України після війни mepr.gov.ua

Екоактивісти запропонували 6 кроків для відновлення природи України після війни

Катерина Бєлоусова

Один із принципів відбудови має стати підвищенням екосвідомості громадян

Екоактивісти з громадської організації SaveDnipro запропонували 6 принципів повоєнного відновлення природи України, які нероздільно повʼязані з цілями сталого розвитку.

Такі принципи покликані побудувати абсолютно нову систему управління природними ресурсами, що заснована на цінності та цілісності довкілля, повідомляє SaveDnipro.

Автори підкреслили, що російська війна вже завдала екології збитків на понад 1 600 млрд гривень, які зростатимуть до самої перемоги. Україні потрібні системні зміни як у багатьох секторах держави, так і у суспільстві. 

Зміна парадигми мислення 

Екоактивісти наголосили, що з радянських часів у людей сформувалося егоцентричне ставлення до природи, за якої людина може необмежено використовувати ресурси, та здійснювати свою діяльність без оцінки впливу на довкілля. Це впливало на особисте ставлення людини до довкілля, як до чогось другорядного, про вплив на яке не варто задумуватись. 

Вони вважають, що один із принципів майбутньої відбудови країни має стати систематична робота над зміною способу мислення, підвищенням екосвідомості громадян. Тоді всі подальші адміністративні, економічні, соціальні зміни враховуватимуть екологічний аспект та сприйматимуться суспільством позитивно.  

“Зелене” відновлення

Зазначається, що “зелене” відновлення має створити рівновагу між інтересами громадськості, бізнесу та довкілля, яке ґрунтується на:

  • повсюдності та наскрізності природоохоронної та кліматичної політики у всіх секторах;
  • відновленні, яке має слугувати потребам суспільства та сприяти сталому розвитку;
  • розвитку “зеленої” економіки; 
  • впровадженні та суворому дотриманню екологічних стандартів на всіх рівнях;
  • залученні громадськості та громад до прийняття довкілєвих рішень.

Інновації

Екоактивісти підкреслили, що під час відновлення України необхідно активно залучати нові можливості. При відновленні промислових об’єктів варто впроваджувати кліматично нейтральні технології, встановлювати сучасні фільтри, змінювати лінії виробництва. Для відновлення інфраструктури також можна використовувати безпечні промислові відходи та відходи руйнації. Окрім того, можна відновлювати міста з вертикальним озелененням, дощовими садками та альтернативними джерелами енергії.

Науково обґрунтоване відновлення екосистем

Автори розповіли, що наслідки “гарячої” війни для природознавчих наук майже недосліджена сфера. Відновлення українського довкілля може стати унікальним науковим викликом та амбітним проєктом для вчених всього світу. Повернути навколишнє середовище до довоєнного стану неможливо, але можна активізувати весь людський науковий потенціал, щоб покращити ситуацію та дати екосистемам поступово збалансуватися. 

Відкриті екологічні дані

“Підвищення екологічної свідомості українців та їхнє розуміння себе нерозривною частиною природи, безумовно призведе до посилення цікавості до стану довкілля в країні. Відкриті екологічні дані – це загальносуспільна необхідність”, – пояснили екоактивісти.

Вони додали, що попит на екологічну інформацію зумовить не лише відкриття наборів екоданих, а й активізацію громадськості у процесах прийняття рішень у сфері довкілля. 

Інтеграція у світові “зелені” програми

Автори зазначили, що до повномасштабного вторгнення Україна орієнтувалась на Європейський “зелений” курс, проте в реальності досягти його цілей було фактично неможливо. Оскільки необхідність реновацій критична, ця мета стає більш реалістичною. 

“Сформувавши нову візію та засади відбудови, ми здатні створити екологічно дружню країну, у якій потреби суспільства враховуватимуть можливості довкілля, – сказали вони. – Тож залишилося лише скласти план дій і невпинно його дотримуватися. Ми віримо, що об’єднавши зусилля, усе вдасться!”

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що російські окупанти завдали збитків екології на сумі 35,3 мільярда доларів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, віцепрезидент Єврокомісії з питань клімату Франс Тіммерманс заявив, що Євросоюз готовий надати Україні необхідну підтримку для посилення законодавчих вимог у сфері клімату та навколишнього середовища на шляху до вступу в ЄС, переходу до “зеленої” економіки, виходу на нові ринки та підвищення безпеки.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки