Екоактивісти назвали законопроєкт щодо дерегуляції бізнесу фатальним для довкілля shutterstock

Екоактивісти назвали законопроєкт щодо дерегуляції бізнесу фатальним для довкілля

Катерина Бєлоусова

Під загрозою опиняться охорона лісів, захист диких тварин, управління відходами, оцінка впливу на довкілля тощо

Екоактивісти з “Української Природоохоронної Групи” (УПГ) назвали законопроєкт №8058 “Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності” фатальним для довкілля.

Вони закликали представників громадських організацій підписати відкрите звернення до голів фракцій Верховної Ради для доопрацювання документа, повідомляє УПГ у Facebook.

В повідомленні зазначили, що автори законопроєкту переконують, що він потрібен для дерегуляції ведення бізнесу та економічного зростання України. Його незабаром розглядатиме Верховна Рада.

Екоактивісти вважають, що, якщо законопроєкт ухвалять:

  • утвориться урядова Комісія з представників Офісу Президента, деяких міністерств та бізнес-асоціацій, які прискорено переглядатимуть інструменти державного регулювання господарської діяльності;
  • комісія та інші органи виконавчої влади до кінця року переглянуть усі дозвільні документи щодо ведення бізнесу у більшості сфер і запропонують, які з дозволів чи процедур потрібно прибрати;
  • Кабінет Міністрів у прискореному режимі прибере усі “непотрібні” дозволи та процедури без жодного громадського обговорення;
  • регулювання бізнесу державою відбуватиметься за принципом “один новий дозвіл  – мінус два старих”. Незалежно від того, чи матиме це якийсь сенс.

“Не матиме значення, чи суперечитимуть рішення Кабміну чинним законам. Громадськість та депутати втратять можливість впливати на регулювання ведення господарської діяльності, яка може зашкодити довкіллю. А сам закон стане чимось на кшталт Конституції України”, – зазначили вони.

Екоактивісти також підкреслили, що Кабмін зможе змінити будь-які документи щодо дозволів або процедур у сфері довкілля. Під загрозою опиняться охорона лісів, захист диких тварин, управління відходами, оцінка впливу на довкілля тощо. 

“Ні громадськість, ні парламентарі не впливатимуть на процес. Ми навіть не дізнаємося, як і хто міняє підзаконні акти, аж до моменту прийняття фінальних рішень. Єдині, хто матимуть доступ до інформації та можливість впливу – це бізнес-асоціації”, – підкреслили вони.

В повідомленні також назвали законопроєкт №8058 прямою загрозою навколишньому середовищу. А стислі терміни перегляду дозволів, непрозора процедура, відсутність будь-яких критеріїв ухвалення рішень, на думку екоактивістів рухатимуть Україну “кудись на схід, а не до ЄС”.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup/

Нагадаємо, українські природоохоронці розкритикували законопроєкт №7475 “Про захист державного кордону України”, який покликаний посилити охорону держкордону, насамперед шляхом розширення прикордонної смуги до 2 кілометрів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти з “Української Природоохоронної Групи” розкритикували намір Київської міської ради щодо спорудження Національного меморіального військового кладовища на заповідній території, а саме в  урочищі "Лиса Гора”.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України