Двоє київських експосадовців постануть перед судом за знищення заказника facebook.com/kekz.ua

Двоє київських експосадовців постануть перед судом за знищення заказника

Ганна Велика

Їм загрожує тюремний строк до 12 років

Деснянська окружна прокуратура Києва передала до суду обвинувальний акт щодо двох колишніх керівників комунального підприємства за умисне пошкодження заказника "Деснянські луки".

Про це повідомили у Державній екологічній інспекції (ДЕІ) Столичного округу.

Мова йде про посадовців ПрАТ АК "Київводоканал". Їм загрожує кримінальна відповідальність за незаконні вказівки на будівництво, яке здійснювалося на території заказника в Деснянському районі Києва восени 2022 року.

Слідчі встановили, що керівник комунального підприємства дав вказівку директору підрозділу підприємства укласти договір на облаштування насосної станції на території "Деснянських луків". При цьому він не мав жодних повноважень на використання земель цього об’єкта природно-заповідного фонду.

За оформленим договором із жовтня 2022 року по березень 2023 року на території заказника проводилися будівельні роботи. Працівники підрядника зняли родючий шар ґрунту на ділянці площею 1,38 га. Екоінспектори оцінили збитки, завдані заказнику, у 2,6 млн грн.

facebook.com/kekz.ua

Фото: КЕКЦ.

Експосадовців судитимуть за умисне пошкодження об'єкта природно-заповідного фонду, що спричинило тяжкі наслідки, а також за зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи, що призвело до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 252, ч. 2 ст. 364 КК України).

Покарання за умисне знищення або пошкодження об'єктів природно-заповідного фонду передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 12 років.

Про самовільно облаштовану зону відпочинку на узбережжі річки Десенка на території заказника "Деснянські луки" ЕкоПолітика писала у жовтні 2023 року. Тоді  Київська міська прокуратура повідомила двом мешканцям Деснянського району про підозру щодо самовільного зайняття земельної ділянки.

У січні цього року ми інформували, що Київський еколого-культурний центр виявив незаконне будівництво на території цього об'єкта ПЗФ ще у березні 2023 року, про що одразу повідомив правоохоронні органи.

Читайте також
Екопрокуратура змогла захистити унікальну природну пам’ятку
Екопрокуратура змогла захистити унікальну природну пам’ятку

Цей об’єкт є одним із найбільших масивів природних заболочених лісів Полісся

Управління екології КМДА звинуватили у махінаціях задля забудови Оболонського острова у Києві 
Управління екології КМДА звинуватили у махінаціях задля забудови Оболонського острова у Києві 

За твердженням аналітика, війна стала прикриттям для оборудок із заповідною територією

На Житомирщині створили 6 нових заповідних об’єктів
На Житомирщині створили 6 нових заповідних об’єктів

Їхнє формування ініціювали екологи