Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини shutterstock

Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини

Ганна Велика

Світовий ринок натуральних перлів має щорічний оборот у $11 млн

Вперше в історії через швидке потепління Середземного моря у ньому з’явилися перлинні устриці, й італійські фермери хочуть цим скористатися для промислового виробництва перлів.

Про такий неочікуваний ефект від глобального потепління розповідає видання The Independent.

Перші екземпляри перлинної устриці (на латині – Pinctada radiata), звичним місцем проживання якої є Червоне море, помітили у затоці Поетів на північно-західному узбережжі Італії наприкінці 2023 року. Води Середземного моря тут одні з найхолодніших та асоціюються з тими видами молюсків, які використовуються у їжу, а не для виготовлення прикрас.

Імпортер перлів Адріано Дженізі з більш ніж 30-річним стажем розповідає, що Pinctada radiata може утворювати перлини, схожі на відомі японські перлини "Акоя". Вони мають діаметр 5-9 мм та білий колір з відтінками сірого, рожевого та зеленого. Дженізі впевнений, що якщо все піде добре, то перші перлини можна буде зібрати приблизно через рік.

shutterstock

У The Independent наголосили, що Pinctada radiata є останнім із низки чужорідних тепловодних організмів, які починають заселяти Середземне море, яке все більше прогрівається через глобальне потепління.

Водночас вчений з італійського інституту досліджень і захисту навколишнього середовища ISPRA Мануела Фалаутано зазначив, що швидкість зростання температури водного простору між Південною Європою, Африкою та Близьким Сходом більша, ніж середнє значення для світових морів.

Днями ЕкоПолітика розповідала, що Європа масово пішла під воду через зміну клімату. Також ми публікували список пам’яток ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління.

Читайте також
Вчені прогнозують десятки мільйонів смертей через глобальне потепління
Вчені прогнозують десятки мільйонів смертей через глобальне потепління

Цей песимістичний прогноз також стосується й України

Мінус гауда та діжонська гірчиця: названі продукти, які зникнуть через зміну клімату
Мінус гауда та діжонська гірчиця: названі продукти, які зникнуть через зміну клімату

Традиційні страви можуть бути втрачені для кухонь багатьох країн – від Скандинавії, Франції та Нідерландів до Туреччини