Через зміну клімату в Болгарії раніше почався сезон збору в трояндовій індустрії  shutterstock

Через зміну клімату в Болгарії раніше почався сезон збору в трояндовій індустрії 

Ганна Велика

Проте виробники радіють цьогорічному вдалому поєднанню вологості та температури

Болгарські фермери розпочали збір пелюсток троянд для знаменитої болгарської олії на місяць раніше. Такий зсув у часі спричинений зміною клімату, через яку весни стали більш теплими та вологими.

Про це повідомляє видання Euroactiv.

Болгарія є одним із найбільших світових виробників запашної трояндової олії, яка використовується для виробництва трояндової води, трояндового варення, трояндового чаю і навіть трояндового бренді. Першу олійню відкрили у 1820 році в місті Казанлак біля знаменитої Долини троянд.

Головний технолог спиртзаводу "Терра Роза" Тодор Ніколаєв розповідає, що якість пелюсток та олії значною мірою залежить від погодних умов, зокрема, від поєднання тепла та вологості. Він зазначив, що завдяки нещодавній м'якій зимі та дуже теплому березню цього року троянди почали цвісти раніше, а сезон збору врожаю розпочався приблизно на три тижні раніше, ніж зазвичай.

Вчені підтверджують, що зміна клімату за останні десятиліття призвела до раннього цвітіння рослин – з випередженням на кілька тижнів.

"Ми перевірили наш архів з 1987 року і виявили, що активний, масовий початок цвітіння трояндових кущів припадає на період з 10 по 20 червня. А сьогодні ми маємо троянди, які починають цвісти на місяць раніше", – розповідає Валентин Казанджієв, агрометеоролог Національного інституту метеорології та гідрології в Софії.

Казанджієв вважає, що фермери, які стикаються зі зміною клімату, повинні зосередитися на технологіях, які пом'якшують його вплив, а вчені мають рекомендувати різні географічні зони для різних культур на кожне десятиліття.

У квітні ЕкоПолітика розповідала, що Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату.

Також ми повідомляли, що за даними дослідження зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25 років.

Читайте також
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки

На їхню реалізацію будуть потрібні значні кошти

80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету