"Це реформа?": міністр екології вийшов на прибирання Голосіївського нацпарку у Києві facebook.com/ruslan.strelets

"Це реформа?": міністр екології вийшов на прибирання Голосіївського нацпарку у Києві

Катерина Бєлоусова

Толока відбулася у робочий час міністерства

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець разом з іншими працівниками відомства та громадськістю прибрав національний природний парк “Голосіївський”, що у Києві. Толоку провели на 9 локаціях, які очистили від майже 5 тонн сміття.

Деякі користувачі мережі Facebook розкритикували таку ініціативу Міндовкілля, зокрема за її невідповідність екологічним реформам. Прибирання території та проведення толок не входить в прямі обовʼязки чиновників міністерства, за що вони отримують зарплату від платників податків.

Складається враження, що толока була іміджевим проєктом. Адже вона проходила у четвер, 13 квітня, в робочий час міністерства. 

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко розповів, що 90% зібраного сміття склали ПЕТ-пляшки, пластикові пакети та скляна тара.

У пресслужбі Міндовкілля розповіли, що окрім прибирання, у нацпарку також встановили 45 шпаківень та 20 годівниць для птахів.

Привернення уваги до проблем засмічення зелених зон Києва викликає захоплення. Однак воно відбулося на тлі низки невирішених екологічних питань, не розроблених та недопрацьованих численних нормативно-правових актів, зокрема щодо сміттєвої реформи, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління тощо, корупційних скандалів та інше.

facebook.com/ruslan.strelets

Користувачі соцмережі здебільшого позитивно відреагували на толоку.

"Це що за радянська дичина? Це реформа?", – написав користувач Анатолій Бойко, додавши пост про новий гімн Державної екологічної інспекції.

facebook.com/ruslan.strelets

Стрілець розповів, що окрім безпосереднього прибирання території також вдалося вирішити одну з проблем нацпарку. Міністр підписав новий проєкт зонування території, що виправляє помилки 2019 року та збільшує заповідну зону парку до 20,4%. 

“Нацпарк “Голосіївський” – не парк розваг, не зона для пікніка, а місце збереження та відновлення природи. Тут не може бути незаконної забудови та нелегальних об’єктів господарювання. Тут не повинно залишитися ніяких проблемних питань із землею та власністю, і ми впевнено йдемо до цього”, – підкреслив Стрілець.

Нагадаємо, Державна екологічна інспекція випустила свій гімн, на що бурхливо відреагували користувачі соціальних мереж. Люди обурилися тим, що на тлі війни та численних внутрішніх проблем Держекоінспекція спрямовує зусилля на іміджеві проєкти.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, громадський діяч Максим Бахматов закликав відмітити сумнівний наказ Міністерства екології та природних ресурсів №308, який перетворив заповідну зону Голосіївського лісу в Києві на господарчу.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів