Боснія і Герцеговина знайшла спосіб не сплачувати CBAM shutterstock

Боснія і Герцеговина знайшла спосіб не сплачувати CBAM

Катерина Бєлоусова

Підприємці об’єдналися заради майбутнього своїх переважно експортно-орієнтованих компаній

У місті Коніц, Боснія і Герцеговина, 6 місцевих компаній заснували спільну компанію Neretva Sol з виробництва “зеленої” електроенергії для власного споживання.

Це допоможе виконати умови для експорту товарів до ЄС без сплати вуглецевого мита CBAM, повідомляє Balkan Green Energy News.

В матеріалі підкреслили, що представники бізнесу усвідомлюють, що їм знадобиться безвуглецева електроенергія для виробництва, щоб залишатися конкурентоспроможними в експорті.

Як відомо, механізм коригування вуглецевих кордонів CBAM охоплюватиме імпорт сталі, заліза, цементу, алюмінію, добрив, електроенергії та водню. Його впровадження почнеться з 1 жовтня 2023 року, коли компаніям доведеться звітувати про викиди у своїх ланцюгах поставок. Механізм ціноутворення повноцінно запрацює з 2026 року. 

Зазначається, що представники бізнесу провели зустріч з мером Османом Чатічем, щоб попросити підтримки місцевої влади та представити свої плани. Підприємці пояснили, що вони об’єдналися навколо спільної мети, а саме забезпечити майбутнє своїх переважно експортно-орієнтованих компаній. Для цього вони інвестують у виробництво сонячної енергії.

Представник фірми Zanat, один із засновників спільної компанії, Орхан Нікшич сказав, що всі знають, що в найближчому майбутньому “зелена” енергія буде умовою експорту, а за викиди вуглецю будуть стягуватися штрафи.

"Ми усвідомлюємо це і хочемо забезпечити майбутнє експорту нашої компанії та сприяти розвитку відновлюваних джерел енергії в районі Коніц, що також є стратегією місцевої влади", — сказав він.

В матеріалі підкреслили, що Neretva Sol вже викупила землю і зараз знаходиться в процесі отримання дозволів на сонячний проєкт. До кінця 2023 року електростанцію мають запустити в дослідну експлуатацію, а у 2024 році – перейти до наступної фази.

Мер Конїца Осман Чатіч сказав, що муніципалітет має намір використовувати “зелену” енергію, оскільки він розташований у районі, де є потенціал для виробництва гідро-, вітрової та сонячної енергії. 

Зазначається, що місто може досягти кліматичної нейтральності, використовуючи доступні місцеві відновлювані джерела енергії.

Нагадаємо, учасники переговорів ЄС досягли угоди щодо CBAM (механізму коригування вуглецевих кордонів), який, серед інших товарів, поширюватиметься на імпорт водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, підприємців закликали узгодити свої бізнес-модель з новими вимогами ЄС щодо вуглецевого мита (CBAM), яке набуде чинності з 2023 року.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати