Аудитори ЄС заявляють про нераціональне використання коштів на "зелене" відновлення

Аудитори ЄС заявляють про нераціональне використання коштів на "зелене" відновлення

Ганна Велика

Спеціалісти впевнені у необхідності змін у методології обчислення витрат на здійснення “зеленого переходу”

Європейська рахункова палата (ECA) зафіксувала переоцінку витрат на кліматичні проєкти та неправильний підрахунок фактично витрачених сум у таких країнах ЄС як Хорватія, Греція, Словаччина та Португалія.

Результати аудиту відомство оприлюднило у своєму звіті.

Перевіряльники ЄС виявили, що Хорватія та Португалія завищили потенційні кліматичні внески в деякі проєкти, такі як екологічно чистий міський транспорт та адаптація лісів до зміни клімату. Попри виявлення позитивного побічного впливу на клімат, аудитори ЄС стверджують, що обидві країни-члени збільшили частку коштів, розраховану і заплановану на "кліматичні дії" за формулою Європейської Комісії.

Вони нагадали, що внесок у "зелений" перехід стосується реформ та інвестицій у "зелені" технології та потужності, включаючи біорізноманіття, енергоефективність, реконструкцію будівель та циркулярну економіку.

У Греції "зелені" кошти виділили на будівництво нової гідроакумулюючої електростанції, але вплив будівництва на навколишнє середовище оцінити забули.

Словаччині аудитори ЄС вказали на те, що в рамках модернізації гідроелектростанцій, біогазових і біометанових установок було встановлено занадто високий бюджет для досягнення поставленої мети, і поставили під сумнів амбітність цілей проєктів:

"Суми, затверджені Словаччиною для цих проєктів, відповідають 30% кошторисних витрат на реалізацію заходів. Таким чином, решта 70% підтримки може бути спрямована на досягнення лише 6% від запланованого, що свідчить про те, що захід міг би бути досягнутий за меншу частину витрат, оскільки мета була встановлена дуже низькою", – йдеться у звіті ECA.

В процесі перевірки виявився також "незрозумілим" загальний внесок у перехід Фонду відновлення та стійкості (RRF), який створили для відновлення ЄС після пандемії. Станом на лютий 2024 року, він виділив €275 млрд на підтримку кліматичних цілей ЄС в усьому блоці. Але ефективність використання цих коштів аудитори поставили під велике питання.

Олів'є Вардакуліас, координатор з питань фінансів та субсидій неурядової організації Climate Action Network (CAN) Europe, розповів Euronews, що методологія інтеграції клімату, яка використовується в рамках RRF, призводить до завищення фактичних інвестицій у клімат та "зелений перехід", а положення про управління RRF не забезпечують ефективного моніторингу. Він вважає, що держави-члени зараз повинні взяти до уваги висновки звіту й терміново прискорити освоєння існуючих фондів для справжніх інвестицій у “зелений перехід”.

У липні ЕкоПолітика повідомляла, що ЄС виділяє рекордні €7 млрд на проєкти сталої та розумної транспортної інфраструктури.

Читайте також
Екокомітет схвалив законопроєкт щодо державної кліматичної політики
Екокомітет схвалив законопроєкт щодо державної кліматичної політики

Його прийняття передбачене в Ukraine Facility Plan

Стали відомі деталі амбітного плану ЄС щодо відновлення природи до 2050 року
Стали відомі деталі амбітного плану ЄС щодо відновлення природи до 2050 року

Це перший закон, який передбачає заходи не лише для збереження, а й для відтворення природи

Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”
Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”

Він набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному віснику ЄС