Антарктида тане з непередбачуваною швидкістю: вчені бʼють на сполох facebook.com/AntarcticCenter

Антарктида тане з непередбачуваною швидкістю: вчені бʼють на сполох

Катерина Бєлоусова

Під загрозою зникнення опинилися імператорські пінгвіни, деякі види тюленів та морських птахів

В Антарктиді площа морського льоду скорочується з безпрецендентною швидкістю і, попри середину зими, деякі ділянки оголилися в тих місцях, де раніше такого не спостерігалося.

Впродовж 2007-2022 років супутникові дослідження показують постійне зниження кількості приполярного льоду, а з 2016 року такі тенденції стають дедалі більш непрогнозованими, повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

facebook.com/AntarcticCenter

“Понад 60 вчених із 14 країн світу закликають до негайної активізації досліджень, пов’язаних зі станом антарктичного льоду”, – наголосили у повідомленні. 

Науковці підкреслили, що під загрозою зникнення опиняються певні види тварин, зокрема імператорські пінгвіни, деякі види тюленів та морських птахів.

facebook.com/AntarcticCenter

Вони зазначили, що посеред полярної зими, крига має бути найпотужнішою. Натомість спостерігається безпрецедентний мінімум льодового покриву. Однією з найбільш аномальних акваторій зі зменшення криги є море Беллінсгаузена.

facebook.com/AntarcticCenter

“Не оминули “льодові зміни” й акваторію острова Галіндез, де розташована наша станція. Днями в районі “Вернадського” зафіксували температуру +3 С°. І хоч у цей період тут має бути справжня антарктична зима, а океан навколо острова – замерзнути, очікувана крига не утворилася”, – розповіли науковці.

facebook.com/AntarcticCenter

Зазначається, що міжнародна спільнота вчених пропонує стандартизувати методи моніторингу льодового покриву. Зокрема, ввести стандартизоване поняття “суттєва кліматична зміна” (Essential Climate Variables) для моніторингу морського льоду, океану та атмосфери. Це дозволить чітко виділяти найбільш загрозливі для світової екосистеми явища. Крім того, полярники закликають тісніше співпрацювати в галузі моделювання клімату та обміну кліматичними даними. Це дозволить урядам швидше діяти і приймати рішення, щоб зменшити темпи танення антарктичного льоду і, відповідно, сповільнити негативний вплив цього явища на людство.

Нагадаємо, вчені виявили, що в льодовику Туейтс в Антарктиді, який називають льодовиком Судного дня, утворюються глибокі тріщини й він тане зі значною швидкістю. Його часткове руйнування може призвести до підвищення рівня моря більш ніж на 70 см

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження групи міжнародних вчених підтвердило прискорене танення льодових покривів Землі.

Читайте також
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців

Рекордні температури океану вказують на те, що моря нагріваються швидше, ніж очікувалося, і вплив цих змін буде відчуватися скрізь: від полярних шельфових льодовиків до прибережних міст по всьому світу

Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики
Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики

Вона стала першою країною на планеті, яка лишилася без цих важливих частин екосистем через підвищення температур

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів