82% українців вважають стерилізацію вирішенням проблеми безпритульних тварин – дослідження

82% українців вважають стерилізацію вирішенням проблеми безпритульних тварин – дослідження

Катерина Бєлоусова

За 7 років одна пара котів та їхнє потомство може народити 420 тисяч кошенят, а одна пара собак — 84 тисяч цуценят

Дослідження компанії Gradus щодо ставлення українців до стерилізації тварин показало, що 82% людей вважають її дієвим та необхідним методом для боротьби з неконтрольованим розмноженням безпритульних тварин.

Окрім того, стерилізація продовжує життя тварин на 3-5 років та запобігає виникненню низки хвороб, зокрема онкологічних, йдеться в пострелізі заходу "Обговорення першого в Україні дослідження ставлення українців до стерилізації тварин”.

В обговоренні взяли участь ветеринарні лікарі, зоозахисники, представники громадських організацій та бізнесу, який фокусується на добробуті тварин.

Зоозахисники наголосили, що одна пара котів та всі їхні нащадки протягом 7 років можуть народити 420 тисяч кошенят, а одна пара собак та їхнє потомство за цей же період — 84 тисяч цуценят.

На думку експертів, стерилізація є найефективнішим і найгуманнішим рішенням для боротьби з неконтрольованим розмноженням безпритульних тварин.

Як показало дослідження, 63% українців визнають проблему безпритульних тварин. Половина усіх опитаних підтримують стерилізацію за будь-яких обставин, 38% — за наявності для неї об’єктивної причини.

Директорка громадської організації UAnimals Ольга Чевганюк зазначила, що Україна входить в десятку країн з найбільшою кількістю безпритульних тварин. Існує дві складові для розв'язання цієї проблеми, а саме адопція та стерилізація.

“Попри, можливо, поширену думку, стерилізація це все-таки гуманна процедура, оскільки ми рятуємо тварин від потенційних майбутніх страждань. Так, в рамках нашого проєкту з безкоштовної стерилізації безпритульних тварин разом з Royal Canin нам вдалось вже простерилізувати 1000 кішок та майже 400 собак,” – підкреслила вона.

Менеджерка з комунікацій Royal Canin Ukraine Аліція Немеш зазначила, що стерилізація попереджає виникнення низки хвороб. Окрім того, це допоможе вберегти домашню тварину від потенційних втеч, що так само можуть стати причиною неконтрольованого розмноження і можливого негуманного поводження з її потомством.

“Бути відповідальним власником — це не лише забезпечувати улюбленця якісним харчуванням чи водою у вільному доступі. Це і про здоров’я та безпеку тварини. Відповідальні господарі все більш свідомо підходять до здоров’я своїх улюбленців”, – сказала вона.

Немеш додала, що за даними опитування 50% власників котів та 28% власників собак стерилізували своїх улюбленців. Більшість респондентів зазначили, що вони вирішили стерилізувати свого улюбленця за власним бажанням (66% власників котів та 58% власників собак).

Нагадаємо, зоозахисники безкоштовно стерилізували 300 тварин на Харківщині.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві пенсіонерам запропонували безкоштовно стерилізувати домашніх улюбленців у трьох міських ветеринарних клініках.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну