Китайська індустрія сонячної генерації б’є рекорди за продуктивністю shutterstock

Китайська індустрія сонячної генерації б’є рекорди за продуктивністю

Ганна Велика

Країна побудувала повні промислові ланцюжки для досліджень, розробки та інтегрованого виробництва вітрового та сонячного фотоелектричного обладнання 

Виробництво полікремнію, кремнієвих пластин, елементів та модулів у Китаї зросло більш ніж на 30% у річному обчисленні. Експорт фотоелектричних модулів збільшився майже на 20%.

Такі дані наводить Китайська асоціація фотоелектричної промисловості (CPIA), а також про це йдеться у доповіді "Енергетичний перехід Китаю", опублікованою Інформаційним офісом Державної ради Китаю.

Згідно з нею, у першій половині 2024 року сектор фотоелектричної промисловості Китаю продовжував зростати. Аналітики констатували, що нові потужності будуються швидше, аніж минулого року:

Джерело: facebook.com/profile.php?id=100016886898719.

Також стверджується, що висока ефективність перетворення кристалічного кремнію/перовськіту в фотоелектричних елементах побила кілька світових рекордів.

Дані Національної енергетичної адміністрації Китаю показують, що в першій половині цього року було додано близько 102 ГВт встановленої потужності порівняно з першою половиною 2023 року.

Що допомогло Китаю пришвидшити розвиток сонячної генерації

У минулому фотоелектрична промисловість Китаю сильно залежала від зовнішніх ринків сировини та обладнання.

У першому десятилітті ХХІ століття виробництво акумуляторів у Китаї швидко зростало. Впоратися зі згубними наслідками світової фінансової кризи 2008-2009 років допомогло відкриття внутрішнього ринку та освоєння базових технологій.

Керуючись подвійною вуглецевою метою, китайські підприємства активізували виробництво акумуляторів.

"У 2023 році 10 найбільших підприємств світу в сегменті акумуляторів були китайськими підприємствами із загальною виробничою потужністю 681,2 ГВт, що становить 66% від загальної світової виробничої потужності", – сказав Лю Іян, заступник генерального секретаря Китайської асоціації фотоелектричної промисловості.

Китай не збирається відмовлятися від свого лідерства

Після більш ніж 10 років розвитку, фотоелектрична промисловість Китаю стала провідною силою в процесі глобального енергетичного переходу. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), у 2023 році встановлена потужність відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Китаї перевищила потужність решти країн світу разом узятих.

За останнє десятиліття середня вартість кВт-год у фотоелектричних проєктах знизилася більш ніж на 80%. Згідно зі звітом МЕА "Відновлювані джерела енергії 2024", це зниження значною мірою пов'язане з зусиллями Китаю.

У звіті зазначається, що на Китай, як очікується, припадатиме майже 60% усіх потужностей відновлюваної енергетики, встановлених у світі відтепер і до 2030 року.

Автори доповіді "Енергетичний перехід Китаю" дають наступні цифри прогнозу для країни на 2050 рік:

  • Енергетичний баланс Китаю зміниться з 30% ВДЕ сьогодні до 88% до 2050 року.
  • Сонячна енергія становить 5% виробництва електроенергії в Китаї сьогодні – до 2050 року ця частка зросте до 38%.
  • Споживання нафти скоротиться лише вдвічі до 2050 року порівняно з піком 2027 року, в той час, як споживання природного газу досягне піку у 2030-х роках, а потім повернеться до сьогоднішнього рівня до середини століття.
  • Китай і надалі зміцнюватиме свої позиції світового лідера в галузі зеленої енергетики завдяки розбудові та експорту технологій відновлюваної енергетики.

У травні ЕкоПолітика повідомляла, що США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі. Також ми інформували, що Китай за дворічний період має профіцит вуглецевих квот.

Теги: , ,
Читайте також
В Україні частка ВДЕ сягнула 9,8%
В Україні частка ВДЕ сягнула 9,8%

Але причина не у бурхливому рості галузі 

Чисті джерела електроенергії перетнули позначку у 40% виробленої електрики у світі
Чисті джерела електроенергії перетнули позначку у 40% виробленої електрики у світі

Вітрова та сонячна енергетика також встановили рекорд

Ferrari достроково переводить завод з газу на сонячну енергію
Ferrari достроково переводить завод з газу на сонячну енергію

Виробник поставив собі мету досягти вуглецевої нейтральності до 2030 року і планомірно до неї йде

Сонячна та вітрова енергія стали вигіднішими за викопне паливо, – IRENA
Сонячна та вітрова енергія стали вигіднішими за викопне паливо, – IRENA

Довгострокова політика підтримки відновлюваної енергетики прискорила її розвиток, забезпечила вдосконалення технологій та зниження витрат