На Волині встановили третю в Україні станцію очистки фільтрату на полігоні ТПВ lutskrada.gov.ua

На Волині встановили третю в Україні станцію очистки фільтрату на полігоні ТПВ

Ганна Велика

Такі ж є лише в Києві та Львові

На полігоні твердих побутових відходів (ТПВ) у селі Брище Луцького району Волинської області встановили станцію очистки фільтрату.

Про це повідомили у Луцькій міській раді.

Нова модульна установка дозволяє очищувати 50 куб. м забрудненої води за добу. Посадовці запевняють, що такого об’єму більш ніж достатньо для луцького сміттєзвалища.

lutskrada.gov.ua

Фото: lutskrada.gov.ua.

Вартість станції становить €380 тис., з них €250 тис. – це грантові кошти німецького краю Ліппе, решту €130 тис. профінансували з міського бюджету Луцька.

Встановлення модульної станції дозволить розв'язати найбільшу екологічну проблему усіх полігонів ТПВ — фільтрат, що безперервно утворюється та забруднює ґрунти й підземні води. На сміттєзвалищі його перекачують помпами з трьох точок збору на станцію, яка переробляє його на технічну воду.

lutskrada.gov.ua

Фото: lutskrada.gov.ua.

Після очищення 30% концентрату залишається, оскільки його подальша переробка неможлива. Його вивозять на територію звалища для зволоження.

Директор ЛСКАП “Луцькспецкомунтранс” Володимир Марценюк розповів, що раніше фільтрат відкачували помпами на тіло полігону, де він випаровувався. Зараз цей процес зробили практично автоматизованим: модульна установка працює дистанційно від компанії, яка її обслуговує. Станція мембранної фільтрації очищає фільтрат і зменшує вплив і навантаження на довкілля.

lutskrada.gov.ua

Фото: lutskrada.gov.ua.

“Зараз проєкт на завершальному етапі реалізації. Коли все буде облаштовано — це буде велика перемога”, – сказав Володимир Марценюк.

Нагадаємо, ЕкоПолітика досить часто пише про екологічні та енергоефективні рішення, які впроваджують у луцькій громаді. Так, у вересні ми повідомляли про запуск сонячної електростанції, яка майже повністю покриватиме потреби в електроенергії місцевого водоканалу. У березні ЕкоПолітика інформувала про те, що луцька влада та ЄБРР домовилися про умови будівництва сміттєпереробного комплексу. А наприкінці вересня ми розповідали про ОСББ "Синій дім-43", яке провело термомодернізацію свого сорокарічного будинку за державною програмою "Енергодім" та отримало економію енергоресурсів близько 50% й значно менші платіжки за опалення.

Читайте також
Минуло 8 років після трагедії на Грибовицькому полігоні: як зараз виглядає сміттєзвалище
Минуло 8 років після трагедії на Грибовицькому полігоні: як зараз виглядає сміттєзвалище

У львівському комунальному підприємстві “Зелене місто” обіцяють, що через кілька років колишній полігон перетвориться на справжню зелену зону, безпечну для відпочинку людей

У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод