Досвід виявився вдалим: на лікарні у Житомирі змонтували вже другу СЕС ecoclubrivne.org

Досвід виявився вдалим: на лікарні у Житомирі змонтували вже другу СЕС

Ганна Велика

Завдяки її роботі лікарі зможуть продовжити операції навіть при відключеннях електрики

У Житомирській міській лікарні №2 встановили нову сонячну електростанцію (СЕС). Вона доповнить першу, яку встановили у 2023 році.

Про це повідомили у ГО “Екоклуб”.

Потужність нової СЕС – 105,3 кВт. Разом із нею лікарню обладнали акумуляторами ємністю 30,6 кВт·год. Разом із дизельними генераторами вони дозволять медзакладу продовжувати працювати під час вимкнень електропостачання. Нова СЕС з акумуляторами зможе забезпечити автономну роботу реанімаційного відділення та ліфта.

Фінансування на обладнання другої станції лікарня отримала через проєкт "Відновлювані джерела енергії для стійкої України". Вартість цієї СЕС склала понад 3 млн грн, 500 тис. грн з цих коштів – це співфінансування лікарні.

За розрахунками, СЕС генеруватиме 92 730 кВт·год електроенергії на рік. Якщо тариф на електропостачання залишиться незмінним, лікарня зможе заощадити майже 680 тис. грн щорічно на цій статті видатків.

Першу сонячну електростанцію у медзакладі встановили у 2023 році. Вона має вп’ятеро меншу потужність – лише 20 кВт. Але результати її роботи настільки надихнули громаду, що посадовці вирішили збільшити потужності СЕС. До цього під час вимкнень електроенергії будівлі стаціонару живили лише два дизельні генератори потужністю 150 кВт кожний.

"Розширення нашої СЕС – важливий крок до енергетичної незалежності лікарні. Це гарантує безпеку пацієнтів та медичного персоналу, особливо в критичні моменти, коли вимкнення електроенергії можуть загрожувати життю людей", – зазначив Владислав Дубчак, заступник директора з технічних питань КП “Лікарня №2” у Житомирі.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що в одному з пологових будинків у Святошинському районі столиці завершили монтаж сонячної електростанції потужністю 120 кВт.

Також ми інформували, що за перше півріччя 2024 року частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі України зросла до 9,8%.

Читайте також
Київське ОСББ встановило СЕС на даху свого багатоквартирного будинку
Київське ОСББ встановило СЕС на даху свого багатоквартирного будинку

Тепер навіть під час відключень тут працюють ліфти, є освітлення, вода та інтернет

Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС
Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС

Вона складається із понад 200 панелей

“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео
“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео

Цей проєкт міська влада реалізувала разом із АТ “Укрексімбанк”

Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд
Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд

Встановлення сонячних панелей для дому з модного тренду перетворилося на гарне вирішення енергокризи