Команда Гринчук: хто зараз займає керівні посади у Міндовкілля shutterstock

Команда Гринчук: хто зараз займає керівні посади у Міндовкілля

Ганна Велика

У відомстві відбулися часткові кадрові зміни 

Після призначення Світлани Гринчук новою очільницею Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України минуло вже півтора місяця. За цей час у керівництві відомства відбулися певні кадрові зміни.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів матеріал про посадовців, які зараз керують сферою захисту довкілля в Україні.

За часів Руслана Стрільця, станом на 1.04.2024 року, у керівництві Міндовкілля передбачалося 8 штатних одиниць:

  • міністр;
  • державний секретар;
  • перший заступник міністра;
  • заступник міністра з питань європейської інтеграції;
  • заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;
  • три заступники міністра.

Станом на 16.10.2024 року не всі ці посади у міністерстві заповнені. Давайте розбиратися, які з них вакантні.

1. Міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України – Гринчук Світлана Василівна. Основну інформацію про її біографію та кар’єру ми зібрали у цьому матеріалі. 

mepr.gov.ua

Джерело: mepr.gov.ua.

2. Державний секретар Міндовкілля – Сахнацька Оксана Андріївна. Призначена на посаду 24 вересня.

mepr.gov.ua

Джерело: mepr.gov.ua.

Закінчила Національну академію внутрішніх справ України за спеціальністю "Правознавство", Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю "Управління суспільним розвитком", та Український інститут розвитку фондового ринку за спеціальністю "Фінанси".

З 2001 року працювала провідним спеціалістом відділу супроводження судових справ юридичного управління, пізніше – начальником юридичного управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. З 2010 року та до призначення у Міндовкілля очолювала апарат Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

3. Перший заступник міністра – Крамаренко Олена Володимирівна. Призначена на посаду 4 жовтня.

mepr.gov.ua

Джерело: mepr.gov.ua.

До цього з 13 травня 2022 року обіймала посаду заступника міністра у відомстві та опікувалася питаннями формування та реалізації державної політики у сферах оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки, державного екологічного контролю, а також реформи системи хімічної безпеки в Україні.

Раніше працювала заступницею директора Департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності – начальницею управління з питань оцінки впливу на довкілля та дозвільно-ліцензійної діяльності Мінекології за каденції Остапа Семерака.

Загалом має 18 років державної служби у сфері охорони довкілля, з них 6 років на керівних посадах в Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Ім'я Олени Крамаренко фігурувало у низці корупційних скандалів, зокрема вона нібито була дотична до корупційної справи на 200 тис. грн, відкритої щодо директора департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності Сергія Лукʼянчука. Також колишні працівники нацпарків підозрюють її у причетності до тіньових схем продажу деревини.

4. Посада заступника міністра з питань європейської інтеграції з 4 по 14 жовтня була вакантною після того, як 4 жовтня свої повноваження склав Євгеній Федоренко. Він обіймав цю посаду з 25 квітня 2023 року.

15 жовтня новою заступницею Світлани Гринчук з питань європейської інтеграції уряд призначив Ольгу Юріївну Юхимчук.

t.me/mindovkillia

Джерело: mepr.gov.ua.

Для неї досвід роботи у міністерстві не є новим: у 2016-2018 роках вона працювала начальницею відділу впровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів та ведення реєстру Департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару. У 2022 році Ольга Юхимчук обіймала посаду начальника відділу кліматичної політики та звітності управління кліматичної політики та збереження озонового шару Департаменту запобігання промисловому забрудненню та кліматичної політики.

На свою теперішню посаду прийшла з Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України Секретаріату Кабінету Міністрів України. Там вона займалася питаннями захисту довкілля, зміни клімату та координації Зеленого курсу.

5. Заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Власенко Сергій Геннадійович зберіг свою посаду. Його призначили на керівну посаду у міністерство ще за каденції попереднього міністра – 21 червня 2022 року.

mepr.gov.ua

Джерело: mepr.gov.ua.

У 2020 році працював першим заступником голови Державного агентства лісових ресурсів України.

До цього пів року працював заступником голови Держлісагентства. Саме за його роботи на цій посаді ЗМІ знайшли у його власності 20 ділянок елітної землі на Київщині, придбані в червні 2018 року. Перед призначенням в уряд Дениса Шмигаля Власенко був радником міністра довкілля.

6. Заступник міністра – Киреєва Вікторія Станіславівна. Як і Сергій Власенко, зберегла свою посаду, на яку була призначена 22 квітня 2023 року.

mepr.gov.ua

Джерело: mepr.gov.ua.

Здобула профільну освіту еколога та економіста в Національному транспортному університеті. У 2012-2016 роках працювала на різних посадах в ТОВ "Еко Експерт". З квітня 2016 року почала працювати в Київській обласній державній адміністрації. До вересня 2020 року очолювала Департамент екології та природних ресурсів Київської ОДА. З вересня 2020 року працювала на посаді директора Департаменту дозвільного ліцензування та запобігання промисловому забрудненню Мінприроди.

7. Заступник міністра – Семенець Олександр Степанович. Призначений на посаду 1 жовтня.

Олександр Семенець працює у довкіллєвій сфері вже понад 27 років. Має дві вищих освіти: екологічного та управлінського спрямування. З 1997 по 2002 рік працював у Державному управлінні екології та природних ресурсів у м. Києві. Піднявся кар’єрними сходами до посади старшого державного інспектора з охорони довкілля м. Києва. Після цього 4 роки працював у Державній екологічній інспекції України. Був головним державним інспектором України з охорони навколишнього природного середовища. Має кілька років досвіду роботи у Міндовкілля. Експерт у сфері поводження із відходами.

Детальніше про професійний досвід Олександра Семенця можна дізнатися із нашого короткого досьє.

8. Посада ще одного – третього – заступника міністра наразі вакантна.

Раніше, 5 вересня, ЕкоПолітика повідомляла, що новою керівницею у Міндовкілля Верховна Рада призначила Світлану Гринчук. 1 жовтня новим заступником у Міндовкілля став Олександр Семенець. 4 жовтня Кабмін призначив Олену Крамаренко на посаду першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. 15 жовтня вакантну посаду заступника з євроінтеграції у Міндовкілля зайняла Ольга Юхимчук.

Читайте також
Вакантну посаду заступника з євроінтеграції у Міндовкілля зайняла Ольга Юхимчук
Вакантну посаду заступника з євроінтеграції у Міндовкілля зайняла Ольга Юхимчук

Вона вже має значний досвід роботи у сфері охорони довкілля

Олена Крамаренко стала першим заступником у Міндовкілля
Олена Крамаренко стала першим заступником у Міндовкілля

Досвід державної служби чиновниці у сфері охорони довкілля складає 18 років, 6 із них – на керівних посадах

Новим заступником у Міндовкілля став Олександр Семенець: що про нього відомо
Новим заступником у Міндовкілля став Олександр Семенець: що про нього відомо

Він працює у довкіллєвій сфері вже понад 27 років

Міністерка Світлана Гринчук розповіла про своє бачення розвитку довкіллєвої сфери
Міністерка Світлана Гринчук розповіла про своє бачення розвитку довкіллєвої сфери

Але не всім – журналістів на зустріч із посадовицею чомусь не пустили