Через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла shutterstock

Через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла

Ганна Велика

Низка посух перетворила деякі ділянки могутньої водної артерії на мілководні басейни завглибшки лише кілька десятків сантиметрів

Рівень води у найбільшій річці світу – Амазонці – подекуди впав до найнижчого рівня за всю історію спостережень.

Про це пише The New York Times із посиланням на дані Бразильської геологічної служби.

На одній з ділянок у бразильському штаті Амазонас рівень річки був на 7,5 м нижчий за середній для цієї пори року за весь час спостережень із 1967 року.

Частини трьох найважливіших приток Амазонки – великих річок, кожна з яких має довжину понад 1600 км – також впали до історичного мінімуму.

У Бразилії, як і в усьому світі, середні температури зростають і створюють умови, що спричиняють посухи. За словами Бернардо Флореса, дослідника з Федерального університету Санта-Катаріни в Бразилії, в деяких регіонах Амазонії середня температура зросла на 2°С з 1980-х років і продовжує зростати далі.

“Вся Амазонка значно нагрівається. І це має величезний вплив. Нинішня посуха пов'язана з цими набагато вищими температурами”, – каже він.

У деяких частинах Амазонії дощі також стали менш рясними, а посушливий сезон тепер на місяць довший, ніж у 1970-х роках, свідчать дослідження. Вчені вказують на зміну клімату та вирубку лісів як на рушійні сили цих процесів.

Оскільки Амазонка втрачає дерева, порідшавши, тропічні ліси мають меншу здатність затінювати рослинність від інтенсивного сонячного світла й утримувати вологу. Це, у поєднанні з підвищенням температури, зробило тропічні ліси сухішими та більш вразливими до великих лісових пожеж.

shutterstock

Чому це важливо

Дослідники говорять, що новий спекотніший і сухіший клімат змінює дощові ліси Амазонки – найбільшого резервуара прісної води на Землі й важливої частини боротьби за уповільнення глобального потепління. Вчені нагадали, що джунглі поглинають і зберігають парникові гази, які утримують тепло в атмосфері.

Також Амазонка є без перебільшення життєво важливою транспортною магістраллю Південної Америки. Наразі вона заблокована. Щоб розв'язати проблему, влада Бразилії планує розпочати днопоглиблення деяких ділянок річки, щоб навіть під час посухи люди та вантажі могли пересуватися крізь тропічний ліс.

У минулому бразильська влада вже проводила днопоглиблювальні роботи на Амазонці, але в рідкісних надзвичайних ситуаціях. Але тепер русло річки планують розчищати безперервно протягом наступних 5 років, щоб впоратися з можливістю хронічної посухи, говорить директор Національного департаменту транспортної інфраструктури Фабрісіо де Олівейра Гальван.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією.

Читайте також
Планету продовжує “штормити”: у Сахарі за добу випала річна кількість опадів. Відео
Планету продовжує “штормити”: у Сахарі за добу випала річна кількість опадів. Відео

Це рідкісне явище захопило місцевих жителів і туристів, які спостерігали за стрімкими потоками води у пустелі

Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 
Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 

Світлі покрівлі поглинають менше сонячної енергії, ніж традиційні темні 

Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 
Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 

Глобальне потепління продовжує з лякаючою швидкістю “з’їдати” льодовики

Зміна клімату дозволила виробнику шампанського з Франції відкрити виноградник в Англії
Зміна клімату дозволила виробнику шампанського з Франції відкрити виноградник в Англії

У самій же Франції умови для вирощування винограду поступово погіршуються