Промисловці назвали два найбільш нагальні кроки у реформі надрокористування shutterstock

Промисловці назвали два найбільш нагальні кроки у реформі надрокористування

Ганна Велика

Також підняли вкрай актуальну тему щодо підготовки до повноцінного впровадження СВАМ з початку 2026 року

Стейкхолдери видобувної галузі наполягають на продовженні реформи надрокористування, перегляді механізмів аукціонів при отриманні ділянок у користування та усуненні інвестиційних бар’єрів для надрокористувачів.

Про ці та інші “больові точки” галузі розповіла на відкритій зустрічі з міністеркою захисту довкілля та природних ресурсів України Світланою Гринчук виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України Ксенія Оринчак.

Вона звернула увагу керівниці Міндовкілля та присутніх фахівців на те, що реформа надрокористування ще не завершена і потрібно зосередити свою увагу саме на ній. Як два найбільш необхідні кроки директорка асоціації назвала:

  1. Доопрацювання проєкту нового Кодексу про надра.
  2. Створення спеціального закону по критичній сировині, який би імплементував найкращі норми з європейського законодавства (Critical raw materials act).

Ксенія Оринчак наголосила, що сфера надрокористування потребує гнучкого сучасного регулювання для того, щоб мати можливість функціонувати на світовому рівні з іншими країнами.

Ще одним важливим питанням вона назвала залучення фінансування для дотримання сучасних екологічних стандартів, а також створення компенсаційних механізмів для підприємств, що зазнали впливу військових дій на довкілля.

На думку виконавчої директорки асоціації, необхідно прибрати інвестиційні бар’єри й створити для надрокористувачів прийнятні законодавчі умови при відведенні земельних ділянок у користування. Вона наголосила, що на сьогодні поширеною є ситуація, коли дозволи продаються, а видобуток не здійснюється.

Ксенія Оринчак звернула увагу Світлани Гринчук на те, що наразі існує колізія між Державною стратегією управління лісами України до 2035 року та потребами надрокористувачів при відведенні земельних ділянок лісогосподарського призначення. Вона пояснила, що у Стратегії прописана відмова від передачі вкритих лісом земель під інші форми землекористування, крім випадків, коли така передача здійснюється у разі наявності суспільної потреби та за відсутності інших альтернатив. Директорка асоціації впевнена, що це питання також необхідно вирішувати.

Вона не оминула своєю увагою питання, актуальне для багатьох галузей української промисловості: необхідність запровадження в Україні власної системи торгівлі викидами та аналога СВАМ – для захисту українських операторів та ринку в цілому. Ксенія Оринчак також нагадала про необхідність переговорів про надання нашій країні відстрочки по сплаті СВАМ у зв’язку із воєнним станом та наявністю відповідних положень у Регуляції СВАМ щодо форс-мажору.

Раніше ЕкоПолітика вже писала про проблему з аукціонами на користування надрами, на яку активісти просили звернути увагу Міндовкілля. Також екологи попереджали міністерство про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування.

Читайте також
Активісти звернули увагу Міндовкілля на проблему з аукціонами на користування надрами
Активісти звернули увагу Міндовкілля на проблему з аукціонами на користування надрами

Також вони вказали на можливу корупційну складову

Посадовця судитимуть за більш ніж 100-мільйонні збитки, завдані Полтавській громаді
Посадовця судитимуть за більш ніж 100-мільйонні збитки, завдані Полтавській громаді

Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років

Екологи попередили про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування
Екологи попередили про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування

Виявилося, що іноді вони загрожують стабільному водопостачанню для сотень тисяч українців

Міндовкілля погодило знищення лісу для видобутку бурштину на Рівненщині, – екологи УПГ
Міндовкілля погодило знищення лісу для видобутку бурштину на Рівненщині, – екологи УПГ

Екоактивісти вже готують звернення до міністерства з цього питання