Міністерка Світлана Гринчук розповіла про своє бачення розвитку довкіллєвої сфери t.me/mindovkillia

Міністерка Світлана Гринчук розповіла про своє бачення розвитку довкіллєвої сфери

Ганна Велика

Але не всім – журналістів на зустріч із посадовицею чомусь не пустили

Призначена на початку вересня нова очільниця Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук вперше зустрілася з представниками громадських організацій природоохоронного спрямування та презентувала їм пріоритети відомства у розвитку довкіллєвої сфери.

Про це повідомили у Міндовкіллі.

Головними принципами Світлана Гринчук вважає:

  • наскрізність природоохоронної політики по всіх секторах економіки;
  • екологічні стандарти на всіх рівнях;
  • прозорість та відкритість у прийнятті рішень.

Усе це – у розрізі цифрової трансформації, активного міжнародного співробітництва та залучення громадськості до процесу.

Серед основного, про що говорили з громадськими природоохоронцями, у Міндовкіллі виділили наступне:

1. Рух до справедливого відшкодування збитків за зруйноване довкілля та “зеленого” відновлення відповідно до пункту 8 Формули миру Президента Володимира Зеленського про екологічну безпеку.

2. Євроінтеграція довкіллєвої сфери. У відомстві зазначили, що 27 Розділ зобовʼязань України перед ЄС є найскладнішим для імплементації. Проте запевнили, що продовжують крок за кроком їх виконувати.

3. Реформа водної політики. У пріоритеті – розв'язання питання водозабезпечення українців та адаптація  до кліматичної зміни, а також перехід на європейську модель управління водними ресурсами.

4. Реформа державного екологічного контролю. Головна мета – створення оперативної, прозорої, високотехнологічної системи державного екологічного контролю.

5. Управління відходами. У Міндовкілля зазначили, що продовжують розпочату зі схвалення рамкового закону “Про управління відходами” реформу та впроваджують кращі європейські підходи й практики.

6. Кроссекторальна кліматична політика.

“В умовах постійних температурних екстремумів та воєнних загроз, Україна попри все оновлює свою кліматичну політику та працює над запуском СТВ (системи торгівлі квотами на викиди – ред.) та МЗВ (моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів – ред.)”, – говорять у відомстві.

7. Стале надрокористування. Пріоритет – продовження цифровізації та перетворення Державної служби геології та надр України у сервісну службу.

8. Реформа промислового забруднення. Наступними кроками після схвалення Закону України "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення" у Міндовкілля назвали створення правового та цифрового підґрунтя для старту реформи.

9. Розвиток природно-заповідного фонду (ПЗФ) України. У відомстві сподіваються нарешті завершити роботи над Державним кадастром ПЗФ, продовжити роботу над збільшенням площ заповідних територій та оновити підходи до управління нацпарками й заповідниками.

10. Завершення реформи лісової галузі. Тут головне – поєднання сталого управління лісами та економічної складової, вважають у міністерстві.

11. Розвиток Чорнобильської зони відчуження та забезпечення радіаційної і ядерної безпеки. Пріоритет – створення довгострокової стратегії розвитку Зони відчуження та її трансформації, забезпечення Чорнобильської зони протипожежною технікою та сучасною системою протипожежного захисту.

Дійсно, буде дуже цікаво подивитися, чи дійсно зрушать з місця ті реформи, які попередньому міністру Руслану Стрільцю виявилися не під силу: реформа державного екологічного контролю, реформа управління відходами, реформа лісової галузі. Щодо останньої, то Стрілець у своєму прощальному пості похвалився, що довів її “до фінішу”. Судячи з усього, таки не довів. Але відзвітувати – відзвітував.

Розвиток Чорнобильської зони та її трансформації вимагатиме від нової міністерки великих зусиль, адже корупція та безладдя там цвітуть буйним цвітом, про що свідчать результати перевірки Державної аудиторської служби. Про порушення на мільйони читайте у матеріалах ЕкоПолітики тут і тут.

Світлана Гринчук подякувала всім представникам ГО, які взяли участь у зустрічі, за активну позицію та їхнє бачення, запевнила, що ця зустріч не остання, та пообіцяла оприлюднити оновлену візію роботи Міндовкілля.

Зазначимо, що журналістам, які зареєструвалися на цей онлайн-захід, у доступі до нього відмовили, посилаючись на те, що ця зустріч не є публічною. Але ж представники ГО не є співробітниками міністерства, то виходить, що захід таки публічний, ось тільки представникам ЗМІ на нього чомусь зась…

Раніше ЕкоПолітика розповідала про Світлану Гринчук, її біографію, досвід і кар’єру. Також ми інформували про те, що нова керівниця Міндовкілля почала роботу з контролю за ситуацією на Десні.

Читайте також
Новим заступником у Міндовкілля став Олександр Семенець: що про нього відомо
Новим заступником у Міндовкілля став Олександр Семенець: що про нього відомо

Він працює у довкіллєвій сфері вже понад 27 років

Нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук: біографія та кар’єра
Нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук: біографія та кар’єра

З 2016 року вона працює у керівних органах країни

Міндовкілля представило цифровий сервіс, в якому повністю відсутній функціонал, – активісти
Міндовкілля представило цифровий сервіс, в якому повністю відсутній функціонал, – активісти

Це вже не перше зауваження громадськості до процесу цифровізації відомства

У КЕКЦ вкрай негативно оцінили діяльність Стрільця на посаді міністра екології
У КЕКЦ вкрай негативно оцінили діяльність Стрільця на посаді міністра екології

Претензії щодо роботи посадовця під час його каденції природоохоронна організація постійно озвучувала у публічному просторі