Стало відомо, як компанії ЄС готуються до повноцінного CBAM у 2026 році shutterstock

Стало відомо, як компанії ЄС готуються до повноцінного CBAM у 2026 році

Ганна Велика

Необхідність купувати вуглецеві сертифікати неабияк ускладнить імпорт до Євросоюзу

Європейські виробники прискорюють темпи декарбонізації та переглядають свій перелік постачальників, аби максимально підготуватися до впровадження механізму транскордонного вуглецевого коригування (CBAM).

Про це пише Euroactiv.

Для чого вводять CBAM

Мета CBAM – запобігти витоку вуглецю – сценарію, коли компанії переносять виробництво в країни з більш м'яким екологічним законодавством, щоб уникнути суворої кліматичної політики. За задумом європейських законотворців, так імпортовані товари підлягатимуть такому ж ціноутворенню на вуглець, з яким стикаються компанії з ЄС в рамках Системи торгівлі квотами на викиди (СТВ) ЄС.

Іншими словами, CBAM є способом досягнути суворих кліматичних цілей ЄС і зберегти конкурентоспроможність європейського бізнесу на глобальному ринку.

Як він працює

Імпортери будуть змушені купувати вуглецеві сертифікати, виходячи з вмісту вуглецю в їхній продукції. Таким чином, ефективно вирівнюється вартість викидів вуглецю для вітчизняних та іноземних товарів. Спочатку це стосуватиметься секторів з високим ризиком витоку вуглецю, таких як сталь, цемент, кераміка, алюміній і добрива, але з часом CBAM планують розширити на більший спектр товарів.

З жовтня 2023 року триває перехідний період впровадження цього механізму – прикордонного збору на імпорт вуглецевоємних товарів. У 2026 році розпочнеться його повна імплементація, тобто потрібно буде сплачувати збір на імпорт.

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс взагалі назвав CBAM ключовим елементом кліматичної політики ЄС.

Європейські виробники вже активно готуються до повноцінного запровадження механізму транскордонного вуглецевого коригування. Ось які кроки вони роблять:

1. Детальний розбір особливостей застосування CBAM

Європейські компанії зараз ретельно вивчають особливості механізму транскордонного вуглецевого коригування. Багато з них інвестували в юридичні та консалтингові послуги, щоб зрозуміти нормативну базу та її наслідки для їхніх ланцюгів постачання.

Металургійний сектор зазнає особливого впливу CBAM, оскільки матеріали-прекурсори для 6 галузей промисловості, які наразі охоплені механізмом транскордонного вуглецевого коригування, включені у сферу його дії, і компанії металургійного сектору вже пристосовуються до нових вимог.

"Компанії, що імпортують феронікель до ЄС, повинні звітувати про свої вбудовані викиди з кінця січня 2024 року, а з 2026 року їм доведеться купувати сертифікати CBAM", – говорить Пабло Родрігес Домінгес, фахівець з питань сталого розвитку Інституту нікелю.

2. Зменшення витрат

Щоб знизити витрати, пов'язані з CBAM, багато фірм докладають зусиль у напрямку декарбонізації. Вони можуть мінімізувати кількість необхідних вуглецевих сертифікатів, якщо зменшать власні викиди вуглецю.

Компанії інвестують у відновлювані джерела енергії (ВДЕ), підвищують ефективність та вивчають інноваційні технології, щоб зменшити свій вуглецевий слід.

Такий проактивний підхід не лише зменшує потенційний фінансовий тягар в рамках CBAM, але й узгоджується з ширшими кліматичними цілями ЄС. Варто зазначити, що для металургійного сектору це вимагає досить великих інвестицій.

"Розрахунок вбудованих викидів є непростим завданням і вимагає декількох джерел даних, яких компанії можуть не мати під рукою. Він також дуже відрізняється від інших поточних розрахунків парникових газів, що проводяться в галузі, таких як Регламент ЄС щодо акумуляторів або звітність відповідно до стандартів ISO та протоколу щодо парникових газів", – каже Родрігес Домінгес.

За його словами, CBAM також вимагає від компаній створення та впровадження нових бізнес-процесів для управління звітністю CBAM, "включаючи призначення нових ролей та обов'язків для персоналу".

3. Перегляд ланцюгів постачання та збільшення масштабу співпраці

З наближенням кінцевого терміну повної імплементації у 2026 році компанії розпочинають процеси переоцінки ланцюгів постачання та співпраці для відстеження та простежуваності. Вони розглядають можливість постачання матеріалів та продуктів з регіонів із суворими кліматичними стандартами або тих, що застосовують сталі практики.

Ці зміни стосуються не лише дотримання вимог CBAM, а й задоволення потреб дедалі більш екологічно свідомих споживачів.

Європейські виробники також розширюють співпрацю з постачальниками, щоб підвищити прозорість даних про викиди.

"Окрім організаційних та адміністративних аспектів, є ще кілька питань, які потребують вирішення. Наприклад, розкриття конфіденційної ділової інформації через CBAM – це тема, яка залишається проблемою для компаній", – каже Родрігес Домінгес.

До 2026 року компаніям необхідно буде інвестувати в системи управління даними, щоб ретельно відстежувати викиди. Точна звітність буде вкрай важливою, оскільки фірми повинні будуть надавати детальну інформацію про вміст вуглецю в імпортованих товарах ще до офіційного впровадження.

Багато компаній зараз інвестують в інноваційні нові методи відстеження вуглецевого сліду.

Які ризики бачать експерти

1. Якщо CBAM не запрацює так, як планувалося, не зменшить викиди та не зможе запобігти витоку вуглецю, це поставить європейські компанії у ще більш невигідне становище.

2. CBAM може завадити розвитку матеріалів, необхідних для енергетичного переходу.

Родрігес Домінгес наводить приклад нікелю та нікелевмісних нержавіючих сталей, які знаходяться на початку багатьох критично важливих ланцюжків доданої вартості, необхідних для досягнення енергетичного переходу.

"У світі триває глобальна конкуренція за сировину. CBAM може вплинути на доступність цієї сировини для ланцюгів доданої вартості в ЄС", – зазначив він.

3. Оскільки CBAM охоплює лише видобуток сировини, але не технології, що містять цю сировину, існує високий ризик того, що продукти переробки, які не підпадають під сферу дії CBAM, будуть імпортуватися, що вплине на конкурентоспроможність ланцюгів доданої вартості ЄС, говорять експерти.

У Euroactiv визнають, що CBAM є важливим поворотним пунктом у кліматичній політиці ЄС. Якщо він працюватиме так, як задумано, то зможе захистити європейські компанії від витоку вуглецю. Але для того, щоб механізм працював ефективно, компаніям потрібно буде проактивно адаптуватися до нових правил.

У липні ЕкоПолітика розповідала, що до Конгресу США внесли законопроєкт про викиди вуглецю за прикладом європейського CBAM. Тоді ж ми повідомляли про те, що Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM.

Читайте також
Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт
Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт

На думку фахівців, ризики для нашої країни від впровадження нового вуглецевого мита є дуже суттєвими

Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM

Обсяг скорочення викидів СО2 у країні може скласти 200 млн т до 2026 року, що дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС

Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC
Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC

Більшість викликів пов’язана зі зростанням фінансових витрат