Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу shutterstock

Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Ганна Велика

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні

Модернізація енергетичної інфраструктури у країнах майже скрізь на планеті не встигає за змінами клімату. Й ризики відключень тільки зростають.

Про це пише Bloomberg.

Зміна клімату впливає на постачання електроенергії у різний спосіб. Екстремальна спека збільшує потребу в охолодженні, водночас знижуючи ефективність сонячних панелей і обмежуючи постачання. Високі температури можуть спричинити провисання ліній та перегрів трансформаторів, що призводить до виходу обладнання з ладу та підвищує ризики пожеж.

"Вся енергосистема була побудована і спроєктована в одну кліматичну епоху, а тепер її просять працювати в іншу кліматичну епоху. Це просто означає, що більше речей може піти не так", – сказав Майкл Веббер, професор енергетики Техаського університету в Остіні.

Першим видання наводить приклад Чорногорії. Там наприкінці червня несподіване відключення електроенергії, спричинене різким зростанням споживання та нестабільним постачанням, вивело з ладу електромережі в сусідніх країнах і спричинило хаос у домогосподарствах, лікарнях та пляжних барах. Інциденти, подібні до цього, повторилися по всьому світу.

Так, минулого тижня мільйони домогосподарств у Х'юстоні були знеструмлені після урагану "Берил". Люди залишилися сам на сам із задушливою спекою, оскільки не змогли увімкнути кондиціонери. У Bloomberg впевнені, що відключення електроенергії від Еквадору до Індії, які сталися останніми тижнями в країнах з перехідною та розвиненою економікою, є передвісником прийдешніх перебоїв.

В Еквадорі пасажири метро були змушені покинути потяги, що застрягли, і йти пішки до станцій неосвітленими підземними тунелями після найгіршого за останні два десятиліття відключення електроенергії в цій південноамериканській країні в червні.

Кліматична криза наражає електромережі на небезпеку раптових повеней, які зносять опори ліній електропередач, посух, що осушують водосховища, і стрибків попиту, пов'язаних з охолодженням під час спеки.

 

Глобальні електромережі потребують трильйонів інвестицій

Аналітики попереджають, що нестабільні мережі створюють нестабільність для бізнесу, розхитують політику і загрожують життю. За даними BloombergNEF, розширення мережі коштуватиме близько $24,1 трлн, щоб досягти нульових показників до 2050 року. Ця цифра значно випереджає інвестиції, необхідні для розвитку потужностей відновлюваної енергетики. Через свої величезні території та високе енергоспоживання США та Китай стикаються з найбільшими сумами, але жодна країна не залишається осторонь.

Орієнтовні витрати до 2030 року для досягнення майбутніх цілей з нульовим рівнем викидів представлені на графіці:

bnef.com
Зміна клімату збільшує вразливість не лише в країнах, що розвиваються. Останнім часом ці проблеми торкнулися і країн середнього рівня, включаючи багаті на енергоносії Мексику та Кувейт, а також імпортерів, таких як Албанія.

"Зі збільшенням температури та доступу до кондиціонерів зростатиме навантаження на енергосистему. Ми вже спостерігаємо збільшення літнього пікового попиту в деяких європейських країнах, таких як Греція, а також на Близькому Сході”, – каже Феліція Амінофф, аналітик BNEF.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на думку вчених, існує приблизно 95% ймовірність того, що 2024 рік перевершить 2023 рік і стане найтеплішим роком з моменту початку спостережень за глобальною температурою поверхні Землі в середині 1800-х років.

Також ми розповідали, що три області України розробляють заходи адаптації до спеки.

Читайте також
Антарктида стрімко вкривається зеленню через потепління клімату
Антарктида стрімко вкривається зеленню через потепління клімату

Дерева вже росли на південному полюсі кілька мільйонів років тому, коли на планеті востаннє було стільки ж CO2 в атмосфері, як сьогодні

Штучний інтелект і віртуальна реальність допоможуть у боротьбі зі зміною клімату, – вчені
Штучний інтелект і віртуальна реальність допоможуть у боротьбі зі зміною клімату, – вчені

Науковці попереджають, що вплив зміни клімату та екстремальних погодних умов зводить нанівець досягнення розвитку і загрожує добробуту людей і планети

Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини
Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини

Світовий ринок натуральних перлів має щорічний оборот у $11 млн

Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року
Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року

У 2024 році його максимальна виміряна товщина становила лише 34 м