Українські підприємства зможуть отримати €10 000 на енергомодернізацію Shutterstock

Українські підприємства зможуть отримати €10 000 на енергомодернізацію

Катерина Бєлоусова

На промисловість припадає більше третини всього енергоспоживання в країні

В Україні за підтримки GIZ запустили грантовий конкурс для промислових та постраждалих від війни підприємств, переможці якого отримають €10 000 на підвищення енергоефективності.

Для учасників передбачено заходи з розвитку потенціалу, експрес-енергоаудити та міні-гранти на впровадження енергоефективних заходів, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України у Facebook.

В повідомленні підкреслили, що проєкт покликаний зробити підприємства більш енергоефективними та конкурентоздатними. Підприємства зможуть витратити грантові кошти на енергоефективні заходи, що визначені у грантовому договорі за результатом проведення енергоаудиту.

"Найважливішу роль у відновленні країни та економіки також буде відігравати й бізнес. Тому ми започаткували програми підтримки підприємств. Важливо допомогти їм ставати конкурентоспроможними, енергоефективними та бути готовими до енергетичних викликів", – сказала директорка проєкту "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні" Іма Хренова-Шимкіна.

Директор департаменту розвитку енергоефективності Держенергоефективності Андрій Шиян підкреслив, що промисловість – один з найбільш енергоємних секторів економіки. На нього припадає більше третини всього енергоспоживання в країні. 

“Тому на законодавчому рівні ми адаптуємо європейські норми та практики щодо стимулювання енергоефективності у промисловості", – додав він.

Шиян підкреслив, що першочерговими завданнями для енергоємних виробництв є: 

  • впровадження систем енергоменеджменту;
  • проведення енергоаудитів;
  • модернізація виробничих процесів тощо. 

Він пояснив, що усі ці та інші заходи є нагальними, особливо для вчасного реагування на виклики енергетичній безпеці під час осіннього-зимового періоду.

Зазначається, що ініціативу реалізують в рамках проєкту "Підтримка енергомодернізації підприємств у воєнний час", що реалізує ГО "Міжнародна фундація розвитку" за підтримки проєкту GIZ "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українські підприємства зможуть отримати кредити на $150 тисяч для запровадження енергоменеджменту та енергоефективних заходів. Також малий та середній бізнес зможе отримати мікрогранти.

Читайте також
На Чернігівщині з допомогою європейців впроваджують передові енергоефективні рішення
На Чернігівщині з допомогою європейців впроваджують передові енергоефективні рішення

Містяни прагнуть створити стійку, сучасну та ефективну енергетичну систему

Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.