Липень назвали найтеплішим місяцем за останні 120 тисяч років

Липень назвали найтеплішим місяцем за останні 120 тисяч років

Катерина Бєлоусова

Наслідки зміни клімату посилюються з кожною часткою градуса потепління

Деякі кліматичні експерти назвали липень 2023 року найтеплішим місяцем за останні 120 000 років, адже температура була на 1,3-1,7°C вище за середні показники доіндустріальної епохи.

За місяць зареєстрували 23 найспекотніші дні, а 6 липня стало найтепліший день у світі, повідомляє BBC.

Глава ООН Антоніу Гутерріш заявив, що планета вступає в "еру глобального кипіння". А президент США Джо Байден назвав зміну клімату "екзистенціальною загрозою" і що ніхто "більше не може заперечувати вплив зміни клімату".

На думку вчених, таке потепління пов’язане з використанням викопного палива, а також з: 

  • кліматичним явищем Ель-Ніньо;
  • виверженням підводного вулкана Тонга, яке  збільшило кількість водяної пари в атмосфері;
  • зменшенням кількості аерозолів в атмосфері.

Доктор Карстен Хауштайн з Лейпцизького університету підрахував, що липень 2023 року буде на 1,3-1,7°C вище середніх липневих температур, зафіксованих до широкого використання викопного палива. 

"Це буде не тільки найтепліший липень, але й найтепліший місяць з точки зору абсолютної середньої глобальної температури, — сказав він. – Можливо, нам доведеться повернутися на тисячі, якщо не на десятки тисяч років, щоб знайти такі ж теплі умови на нашій планеті".

Зазначається, що такі температурні рекорди не порушують Паризьку кліматичну угоду щодо обмеження потепління на 1,5°C. Адже угода окреслює довгострокове посилення глобального потепління. Проте, як показали останні хвилі спеки, наслідки зміни клімату посилюються з кожною часткою градуса потепління.

"Екстремальна погода, яка вплинула на багато мільйонів людей у ​​липні, на жаль, є суворою реальністю зміни клімату та передчуттям майбутнього, – сказав генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації професор Петтері Таалас. – Необхідність скоротити викиди парникових газів актуальна як ніколи. Кліматичні дії – це не розкіш, а необхідність".

Нагадаємо, у Європі хвиля спеки поширилася на Іспанію, через що ризик виникнення лісових пожеж сягнув максимального рівня у південних частинах Піренейського півострова.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження вчених із Копенгагену показало, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC), тобто система океанічних течій, до якої входить Гольфстрім, зупиниться між 2025 і 2095 роками, з більшою ймовірністю у 2050-х роках.

Читайте також
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців

Рекордні температури океану вказують на те, що моря нагріваються швидше, ніж очікувалося, і вплив цих змін буде відчуватися скрізь: від полярних шельфових льодовиків до прибережних міст по всьому світу

Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики
Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики

Вона стала першою країною на планеті, яка лишилася без цих важливих частин екосистем через підвищення температур

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів