Українцям розповіли всі деталі програми з обміну старих ламп на енергоефективні Shutterstock

Українцям розповіли всі деталі програми з обміну старих ламп на енергоефективні

Катерина Бєлоусова

Лампи матимуть 2 типи цоколю, а саме Е27 та Е14

В Україні з 16 січня розпочнеться бета-тестування програми безкоштовного обміну 5 старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи у відділеннях Укрпошти

На першому етапі планують замінити 500 тисяч ламп у шести регіонах, приблизно за 2 тижні програму запустять на всій території країни, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Він пояснив, що кожен повнолітній українець може подати заявку на участь в програмі через "Дію". Увесь процес буде максимально простим і швидким. 

В пресслужбі Укрпошти зазначили, що світлодіодні лампи матимуть 2 типи цоколю, а саме Е27 та Е14. 30 мільйонів світлодіодних ламп закупила Єврокомісія та 5 млн Франція.

“У першу чергу, через найбільший ефект економії будуть забезпечуватися обласні центри і великі міста. До кінця лютого лампи мають надійти і до найменших сіл”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обмін буде відбуватись у два способи – з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок “Дія”, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження з “Дії”. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, з січня 2023 року кожен повнолітній українець зможе обміняти 5 старих ламп розжарювання на 5 енергозберігаючих LED-ламп. Програма покликана допомогти енергетикам в балансування електросистеми.

Читайте також
На Чернігівщині з допомогою європейців впроваджують передові енергоефективні рішення
На Чернігівщині з допомогою європейців впроваджують передові енергоефективні рішення

Містяни прагнуть створити стійку, сучасну та ефективну енергетичну систему

Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.