В Україні готують до запуску першу вітчизняну СНЕ: ексклюзивний коментар директора компанії KNESS

В Україні готують до запуску першу вітчизняну СНЕ: ексклюзивний коментар директора компанії

Аркадій Поляк

Energy Storage System by KNESS станом на сьогодні знаходиться на будівельному майданчику та перебуває під напругою

Перша українська система накопичення енергії з інтелектуальною системою, що на 100% розроблена в нашій країні, стає реальністю. Але як вона працюватиме в енергосистемі, де навіть законодавчо не прописано, які права та обов’язки має цей гравець ринку, а також скільки ж коштує цей проєкт — читайте в бліц-нтерв’ю ЕкоПолітики з директором KNESS Energy Сергієм Кравчуком.

  • Законодавство ще не ухвалено,  як же буде працювати у мережі ваша СНЕ?

Наразі законодавством не визначений окремий учасник ринку — оператор системи накопичення енергії, проте відповідно до закону про сертифікацію оператора системи передачі, визначена електроустановка СНЕ, що по-суті дає можливість працювати над зміною регуляторної бази для початку запровадження ринку накопичувачів.

KNESS Group активно займається розробкою законодавчих та регуляторних рішень для створення можливості ефективного впровадження систем накопичення енергії в ринок електричної енергії України.

  • А як будуть складатися відносини з іншими учасниками ринку?

За наявних правил ринку електроенергії оператор накопичувача має заплатити за кінцевий розподіл та передачу електроенергії, тобто виходить подвійна оплата за закумульовану електроенергію, а потім за спожиту електроенергію споживачем. Сплата цих тарифів за нинішніх цін на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг нівелює економічний ефект роботи СНЕ.

За логікою, системи накопичення енергії не є споживачами, вони є буфером, який накопичує, щоб віддати. На обсяг електроенергії, що був збережений та перенесений в часі, не повинні нараховуватись тарифи на передачу та розподіл. Оплачуватись як споживання мають тільки втрати електроенергії в системі накопичення. Відповідно до правил діючого ринку електроенергії тарифи за розподіл і передачу сплачуються лише за спожиті кіловат години.

Відсутність законодавчої бази є найголовнішою перепоною для старту та розвитку систем накопичення на ринку електричної енергії України. Є декілька законопроектів, які по-суті перебувають на розгляді та пройшли перші обговорення. Єдиною відмінністю між ними є контроверсійні положення щодо державної підтримки систем накопичення на ринку електроенергії.

Наша компанія вважає, що виключно вільні ринкові відносини повинні слугувати початком розвитку тієї чи іншої технології.

Kness

  • Чи, дійсно, це українська розробка, хто брав участь в її виробництві?

Вся інтелектуальна система прототипу Energy Storage System (ESS) є на 100% власною розробкою KNESS. Щодо компонентів, на сьогодні українська складова (розроблена і виготовлена KNESS) сягає більше 50%.

Якщо точніше, то дана розробка є результатом роботи лабораторії силової електроніки KNESS RnD Center, яка тривала близько року. Власне, Energy Storage System складається з батарейних кластерів та двонаправленого перетворювача. Всередині батарейного кластера – три типи пристроїв: модулі для накопичення електроенергії, модуль управління кластером, а також модуль додаткової резервної батареї. Усі інтелектуальні системи цих модулів є розробкою інженерів KNESS. Вони виконують функції балансування заряду комірок всередині модулів, моніторингу та управління всіма процесами, що відбуваються в межах кластера.

  •  Скільки коштує ця батарейка, який термін окупності?

Замовником та інвестором цієї розробки є Група компаній KNESS. Це наша власна інвестиція у формування та подальший розвиток українських систем накопичення енергії. Щодо суми вкладених інвестицій в проект зазначаємо, що наразі передчасно говорити про остаточний розмір конкретних інвестицій, оскільки проект постійно вдосконалюється та модернізується.

Наразі одним з ключових завдань людства є пошук нових сучасних та ефективних технологій та рішень, що дадуть принципово нові можливості, зокрема, в енергетиці, та будуть актуальними у довгостроковій перспективі, а відтак очевидною є пріоритетність інвестування суттєвих коштів у такі проекти, що в повній мірі поділяє Група компаній KNESS. Можливість подальшого промислового виробництва та продажу подібних систем -  поки вивчається.

  •  Як ви будете продавати послуги — балансуючий ринок, або РДП?

Як уже звучало раніше, це технологічне рішення  група компаній KNESS планує використовувати на ринку допоміжних послуг ОЕС України з послугою первинного регулювання частоти, з закупівлею електроенергії на ринку на добу наперед, внутрішньодобовому та балансуючому з метою відпрацювання регуляторної моделі.

  •  Чому така невелика ємність?

Оскільки реалізація першого прототипу здійснювалась для проходження відповідної сертифікація  на отримання статусу постачальника допоміжних послуг для послуги з первинного регулювання частоти була обрана потужність та ємність, що є пороговою для надання відповідної послуги, згідно з діючим Кодексом системи передачі.

  •  Де точка приєднання до мережі?

Energy Storage System by KNESS станом на сьогодні знаходиться на будівельному майданчику та перебуває під напругою. Наразі ця система проходить відповідне тестування та підготовку до сертифікації для отримання статусу постачальника допоміжних послуг. Приєднання системи накопичення енергії планується до мереж оператора системи розподілу.

Для довідки: 

KNESS Group – міжнародна група компаній, народжена в Україні, яка розробляє технології та втілює проекти відновлюваної і традиційної енергетики. KNESS закриває весь цикл електропостачання чистою енергією: від проєктування, будівництва сонячних станцій до виготовлення обладнання й комплектуючих для СЕС, оперативно-технологічного обслуговування та постачання електроенергії. KNESS має власний центр інноваційних та технологічних розробок (RnD центр).

У портфелі Групи компаній KNESS - 108 побудованих сонячних електростанцій, загальною потужністю 1,2 ГВт. У цю кількість входять сонячні електростанції побудовані повністю з комплектуючих власного виробництва. KNESS є виробником обладнання для СЕС. Компанія надає послуги з електрозабезпечення, обліку і прогнозування фотоелектричної генерації. В обслуговуванні та експлуатації у KNESS 107 об’єктів ВДЕ загальною піковою потужністю 1,33 ГВт. 

Нагадаємо, що у кінці липня Вінницька міська рада видала KNESS містобудівні умови й обмеження на будівництво промислової системи накопичення енергії (Energy Storage System, СНЕ).

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%