У 2022 році ДТЕК збудує другу СНЕ потужністю 50 МВт Енергореформа.

У 2022 році ДТЕК збудує другу СНЕ потужністю 50 МВт

Олена Яценьо

Першу свою СНЕ потужністю 1 МВт енергохолдинг запустив в експлуатацію 20 травня 2021 року

Наступного року енергохолдинг ДТЕК має намір збудувати другу систему накопичення енергії (СНЕ, energy storage) потужністю 50 МВт.

Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, повідомляє "Енергореформа".

"Нині розглядаємо ще один проєкт на 50 МВт, який ми будемо будувати, я сподіваюся, наступного року", — сказав він під час Київського міжнародного форуму, який відбувся 7 жовтня.

Нагадаємо, що першу свою СНЕ потужністю 1 МВт холдинг запустив в експлуатацію 20 травня цього року. Система накопичення енергії місткістю 2,25 МВт-год запрацювала на майданчику електростанції "ДТЕК Запорізька ТЕС" в Енергодарі.

Минулого тижня ця СНЕ американської компанії Honeywell вперше брала участь у ринку допоміжних послуг, попрацювавши на ньому добу.

"Ми вперше надали послуги — 24 години наш battery storage відпрацював на ринку", — зазначив Сахарук.

Зі свого боку, керівник напряму "Зберігання енергії" ДТЕК Вадим Уткін написав на своїй сторінці у фейсбуці, що із 4 жовтня перша літій-іонна батарея в Україні працює в комерційному режимі та регулює частоту в енергосистемі, допомагаючи НЕК "Укренерго" підтримувати якість мережі.

Додамо, що НЕК "Укренерго" сертифікувала систему зберігання енергії на Запорізькій ТЕС (ПАТ" ДТЕК Дніпроенерго") потужністю 1 МВт для участі в ринку допоміжних послуг наприкінці вересня. Це відбулося вперше в Україні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в кінці липня Вінницька міська рада видала KNESS Energy містобудівні умови й обмеження на будівництво промислової системи накопичення енергії (Energy Storage System, СНЕ). Це перший накопичувач, який розробили, спроєктувати та виготовили повністю в Україні.

Нагадаємо також, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5436-д "Про розвиток систем накопичення енергії", який має регулювати розвиток energy storage в Україні.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"