П'ять екологічних досягнень суперпромислового міста Дніпропетровської області adm.dp.gov.ua

П'ять екологічних досягнень суперпромислового міста Дніпропетровської області

Олена Яценьо

За пів року вдалося зробити більше, ніж за 20 років

Кам'янське (колиш. Дніпродзержинськ) — одне з найбільш промислово навантажених міст Дніпропетровського регіону. Після місцевих виборів у жовтні 2021 року там відбулися зміни в складі постійної екологічної комісії. Ми вирішили зібрати головні екологічні досягнення міста за останні пів року.

Відмова від викидів найбільшого комбінату-забруднювача

У грудні минулого року "Дніпровський металургійний комбінат", на який випадає 94% всіх шкідливих викидів в атмосферу, оголосив про наміри... втричі наростити обсяги забруднення. Новина розбурхала громадськість, а міська влада разом з екологічною комісією почали шукати вихід із ситуації, що склалася.

"Усе ускладнювалося тим, що підприємство було банкрутом і не могло реалізовувати довгострокові програми, зокрема екологічні. Водночас отримати обгрунтовувальні документи на збільшення викидів ми так і не змогли. Виходило так, що за документами ДМК нічого не порушував і всі викиди були в межах норми. А фактично кожен житель і гість Кам'янського може спостерігати шари графіту на гранітних плитах у центрі міста, відчувати сірчаний запах. Не кажучи вже про цілий "букет", куди входять оксиди азоту, формальдегід, аміак та інші компоненти", — розповів голова постійної екологічної комісії Олександр Лукашов.

З урахуванням того, що видачею дозволів займається Міндовкілля, а ДМК є приватним підприємством, мер міста Андрій Бєлоусов і голова екологічної комісії Олександр Лукашов використовували всі наявні можливості для комунікації з чиновниками. Сам же Олександр Лукашов у письмовому зверненні зажадав від Міндовкілля не видавати додаткових дозволів до проведення громадських слухань.

15 квітня керівництво Дніпровського меткомбінату поінформувало мера Кам'янського про відмову від намірів збільшувати забруднювальні викиди в атмосферу.

"Сьогодні диванні активісти, а іноді і просто спекулянти, говорять про те, що нічого не змінилося, ДМК як диміло, так і димить. Водночас чомусь замовчують про те, якими могли бути наслідки, якби ми дозволили комбінату отримати ці дозволи. Говорячи "ми", я маю на увазі не тільки мера міста і комісію, яку очолюю. Це ще й небайдужа громадськість. До речі, крім громадських організацій "ПУСК" і "Чисте повітря України", ніхто не брав участі в цьому процесі. Але як виявилося постфактум, є безліч "експертів", які в соцмережах знають, як зробити краще", — додав Олександр Лукашов.

Нагадаємо, що в липні ДМК офіційно перейшов у власність холдингу "Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новінського, приєднавшись до ще двох кам'янських підприємств: ПрАТ "Южкокс" і ПрАТ "Дніпровський коксохімічний завод". 28 липня міський голова Андрій Бєлоусов і депутати Кам'янської міської ради звернулися до власників промислового холдингу з проханням урегулювати питання оплати земельного податку. Через те, що менеджмент трьох підприємств не переуклав договори на оплату нової податкової ставки, тільки за перші пів року міська скарбниця недоотримала 46 млн грн.

Внесення змін до законопроєкту про "екологічний аудит"

Після того як "Дніпровський меткомбінат" відмовився потроювати викиди шкідливих речовин в атмосферу, виникла проблема перевірки поточного виконання норм екологічного законодавства. 29 квітня міська рада Кам'янського виділила 100 тис. грн, щоб профінансувати екологічний аудит підприємства.

"ДМК — це містоутворююче підприємство Кам'янського, і взаємини з ним повинні будуватися на партнерських засадах. Часткове фінансування процедури аудиту за кошт міського бюджету став кроком назустріч із боку громади. І мер міста Андрій Бєлоусов, і я, як голова екологічної комісії, розраховуємо на конструктивні кроки з боку нового менеджменту комбінату", — каже Олександр Лукашов.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів також врахувало правки глави екологічної комісії Кам'янського в новому проєкті закону України "Про екологічний аудит". Міндовкілля погодило законодавче закріплення аудиту громад, селищ і міст. Також під аудит будуть офіційно підпадати окремі природні об'єкти — заповідники, водні басейни та інші. Здійснення екологічного аудиту міста дасть змогу встановити фактичні, а не декларативні, показники рівня впливу на навколишнє середовище забруднювачами. У разі виявлення порушень природоохоронного законодавства — ініціювати притягнення до відповідальності.

У проєкт закону також увійшли правки щодо процедури укладання договорів на проведення обов'язкового екологічного аудиту. Поточна редакція передбачає обов'язкове узгодження такого договору з керівником (власником) об'єкта аудиту, але не регламентує процедури, строки та порядок його проведення. Прийняті зміни передбачають лише інформування про укладений між замовником і безпосереднім виконавцем договір.

"Не секрет, що не всі власники або керівники хочуть, щоб їхнє підприємство проходило аудит. Тому вони користувалися недосконалістю законодавства та не узгоджували його проведення. Нова редакція закону дасть змогу просто поінформувати топменеджмент об'єкта про те, що екологічний аудит відбудеться. Якщо коротше — поставити перед фактом. Це унеможливить потенційні зловживання своїми правами керівників об'єктів обов'язкового аудиту", — наголосив Олександр Лукашов.

Міндовкілля також підтримало ініціативи громадської організації "Чисте повітря України", які забезпечують прозорість процедури екологічного аудиту. Зокрема, його результати повинні публікувати на сайті міністерства та замовника. Замовником обов'язкового екологічного аудиту можуть бути зацікавлені органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

До 17 серпня документ проходить громадське обговорення. Після завершення всіх регуляторних процедур законопроєкт повинен підписати прем'єр-міністр. Надалі його чекає розгляд у Верховній Раді України.

Положення про громадські слухання для підприємств-забруднювачів

Історія зі збільшенням шкідливих викидів на ДМК, яка не відбулася, може стати не останньою в історії Кам'янського. Тому 28 липня депутати міськради своїм рішенням затвердили Положення про проведення громадських слухань щодо підприємств, які можуть взяти приклад із ДМК і запланувати зростання шкідливих викидів.

Положення стало фактично покроковою інструкцією для організації та проведення слухань.

"Проведення громадських слухань є важливим складником відносин між громадою Кам'янського та менеджментом підприємств, які здійснюють викиди шкідливих речовин в атмосферу. Водночас бачимо, як окремі псевдоексперти і так звані активісти намагаються маніпулювати екологічними питаннями. Тому головним завданням прийнятого положення є дати максимум можливостей громаді та мінімум — спекулянтам", — зазначив голова екологічної комісії міськради Олександр Лукашов.

Окрім регламентації термінів подачі заявок і проведення, а також порядку слухань, документ визначає їх як відкритий процес для громадськості та журналістів.

Нові моніторингові екопости

На початку липня в Кам'янському запустили два моніторингових екологічних пости. Їх розмістили біля ДМК і "ДніпроАзот". Завдання екопостів просте: заміряти концентрацію шкідливих речовин і реєструвати перевищення їхніх допустимих норм.

Надалі департамент екології та природних ресурсів Кам'янської міськради аналізує отримані дані. Під час виявлення перевищень допустимих концентрацій — готує матеріали для подальшої передачі до Держекоінспекції. У департаменті уточнюють: поки система працює в тестовому режимі. Але вже в найближчі 7-10 днів вона почне здійснювати повноцінний моніторинг.

За роботою екопостів усі охочі зможуть спостерігати в online-режимі на сайті міської ради Кам'янського.

Відновлення рекультивації балки Ясинової

Десятиліттями в Ясиновій балці здійснювалося поховання відходів хімічного виробництва, зокрема речовин, що містять миш'як. Через особливості рельєфу балка постійно підтоплюється. Від потрапляння отруйного "коктейлю" в річки Коноплянку і Дніпро рятує земляна дамба і кілька кілометрів відстані.

"Частково ці речовини потрапляють у підземні води. Якщо дамба втратить свою утримуючу функцію, може статися витік. Як наслідок — масштабна екологічна катастрофа", — розповів голова екологічної комісії Олександр Лукашов.

У 2017 році Міндовкілля погодило виділення 52 млн грн на ліквідацію шламосховища в балці Ясинуватій. Однак проєкт був реалізований лише частково та призупинено через юридичні недоробки.

Тепер департамент екології та природних ресурсів Кам'янської міської ради готує тендер на корекцію проєкту рекультивації. Це дасть змогу надалі раціонально використовувати фінансування з усіх можливих джерел.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів врахувало більшість поправок, які ініціювала громада Кам'янського в новій редакції Закону України "Про екологічний аудит".

Нагадаємо також, що Всесвітній день без пластику в Кам'янському відзначили 3-денною екологічною акцією — жителі та гості міста могли безплатно отримати сучасну екоторбу, віддавши на переробку побутовий пластик.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва