Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день shutterstock

Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день

Ганна Велика

Він об'єднує мільйони людей з усього світу, залучаючи їх до руху із захисту та відновлення Землі

Щороку 5 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день навколишнього середовища. У 2024 році він присвячений боротьбі з опустелюванням та відновленню земель.

ЕкоПолітика зібрала для своїх читачів цікаві факти про цей день, історію його виникнення та головні задачі.

 

Історія Дня довкілля

Все почалося зі Стокгольмської конференції 1972 року, де 113 країн світу об'єдналися, щоб обговорити актуальні екологічні питання. Наразі громадяни понад 150 країн святкують День охорони довкілля.

На цьому міжнародному форумі вперше обговорювалася концепція сталого розвитку, яка наразі є найбільш поширеною концепцією розвитку людства. Ця подія стала поворотним моментом у боротьбі за збереження довкілля, адже саме під час конференції у шведській столиці створили Стокгольмську декларацію, яка встановила 26 принципів збереження довкілля.

Також був прийнятий План дій з довкілля людини, який складався зі 109 пунктів. Його  реалізацію доручили новій організації у структурі ООН — Програмі ООН з довкілля (ЮНЕП – UNEP, United Nations Environment Programme). Також був створений Фонд довкілля. На честь цієї конференції й було встановлено Міжнародний день охорони довкілля — 5 червня.

З того часу Всесвітній день довкілля щороку відзначають під різними девізами, які підкреслюють найбільш актуальні екологічні проблеми.

Чим особливий Міжнародний день довкілля у 2024 році?

У цьому році країною, яка проводить Всесвітній день охорони довкілля, є Саудівська Аравія. Він присвячений відновленню земель, боротьбі з опустелюванням і посухами. Посуха й опустелювання загрожують найважливішим екосистемам по всій планеті, включно з прісноводними екосистемами і ґрунтом – сполучною тканиною, яка робить можливим будь-яке життя на Землі.

shutterstock

Девізом цього року став: “Наша земля. Наше майбутнє. Ми – #покоління відновлення”.

Цікаві факти за головною темою Всесвітнього дня довкілля 2024

  • У всьому світі понад 2 млрд га деградованих земель – це як площа Індії, Канади та США разом узятих.
  • Щорічно через деградацію втрачається близько 12 млн га земель, що негативно позначається на постачанні продовольства і води по всьому світу.
  • Кожного року від посухи безпосередньо страждають 55 млн людей, що робить її найсерйознішою загрозою для домашньої худоби і сільськогосподарських культур практично у всіх частинах світу.

shutterstock

  • Деградація земель зачіпає 3,2 млрд людей, або 40% населення земної кулі. Непропорційно великої шкоди вона завдає тим, хто найменше здатний впоратися з нею: сільським громадам, дрібним фермерам і бідним верствам населення.
  • Деградація земель може знизити глобальну продуктивність продовольства на 12%, що призведе до різкого підвищення цін на продовольство до 30% до 2040 року.
  • До 2030 року посуха, деградація земель і опустелювання можуть змусити 135 млн людей мігрувати через загострення кліматичної кризи. Деградація земель загрожує правам людини на життя, здоров'я, харчування, воду і здорове довкілля.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про Міжнародний день біологічного різноманіття, який відзначають 22 травня.

Читайте також
Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля
Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля

Конференція зібрала понад 3400 учасників та 300+ медіа, стала майданчиком для більше ніж 20 дискусійних обговорень та більше ніж 100 підписаних угод на €16 млрд

20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день
20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день

Важко переоцінити величезний вклад цих мініатюрних створінь у підтримання життя на нашій планеті

Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів