Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Катерина Бєлоусова

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому

Дослідження групи вчених з Копенгагенського університету показало, що системи життєзабезпечення Землі були настільки пошкоджені, що умови на планеті не відповідають безпечному середовищу існування людини.

Шість із дев’яти планетарних меж були порушені через антропогенне забруднення та руйнування природного світу, а ще дві – у критичному стані, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що планетарні межі — це ключові глобальні системи, такі як клімат, вода, біорізноманіття тощо. Перетин цих меж означає, що системи були відведені далеко від безпечного та стабільного стану, який існував з кінця останнього льодовикового періоду, приблизно 10 000 років тому, до початку промислової революції.

За словами дослідників, єдина планетарна межа, який знаходиться в безпеці – стан озонового шару. Адже поступова відмова від руйнівних хімікатів призвела до зменшення озонової діри.

В матеріалі наголосили, що перетин планетарних меж має незворотний ефект. За цими межами відбувається раптове та серйозне погіршення умов.

Планетарні кордони, які людство вже перетнуло:

  • Межа цілісності біосфери, тобто нормальне функціонування всіх екосистем на планеті, була порушена ще понад 100 років тому;
  • У 20 столітті через сильну вирубку лісів була порушена межа землекористування;
  • Межа зміни клімату була порушена понад 30 років тому;
  • Межа прісної води, куди включають воду в річках озерах і в ґрунті, була порушена на початку 20 століття. Тобто рівень забруднення води значно зріс;
  • Межа забруднення довкілля пестицидами, пластиком і ядерними відходами була порушена зовсім недавно.

Планетарні межі у критичному стані: 

  • забруднення повітря;
  • підкислення океану.

"Шість із дев’яти меж порушено, що свідчить про те, що Земля зараз знаходиться далеко за межами безпечного робочого простору для людства", – наголосили вчені.

Зазначається, що поступова відмова від спалювання викопного палива та припинення деструктивного землеробства є ключовими необхідними діями.

"Це вражаюче похмуре оновлення і без того тривожної картини. Планета переходить у новий і набагато менш стабільний стан – це не може бути більш яскравим попередженням про необхідність глибоких структурних змін у тому, як ми ставимося до навколишнього середовища", – сказав професор з Університетського коледжу Лондона Саймон Льюїс, який не брав участі у дослідженні.

Нагадаємо, дослідження вчених зі Стокгольмського центру сталого розвитку показали, що рівень хімічного забруднення перетнув планетарну межу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент майбутнього кліматичного саміту COP28 Султан Аль Джабер заявив, що світ програє у боротьбі зі зміни клімату.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки