На Синевирі планують розвинути органічний туризм завдяки декільком екопроєктам shutterstock

На Синевирі планують розвинути органічний туризм завдяки декільком екопроєктам

Катерина Бєлоусова

В світі набуває популярності органічне виробництво

На Закарпатті Синевирська громада представила облраді проєкти щодо мінімізації забруднення територій Тереблянської долини побутовими відходами, зокрема глибокого сортування, розвитку органічного туризму та виробництва.

Щороку долину відвідує понад 300 тисяч туристів, які можуть забезпечити суттєвий дохід для громади, повідомляє пресслужба Закарпатської облради у Facebook.

Представники громади обговорили проєкти з першим заступником голови облради Андрієм Шекетою та керуючої справами облради, заступницею голови Правління Асоціації "Єврорегіон Карпати-Україна" Мирославою Ливч.

Зазначається, що запропоновані проєкти можуть стати новим туристичним магнітом Закарпаття.

"Безвідходні відходи"

В пресслужбі пояснили, що проєкт пропонує інноваційний підхід до мінімізації забруднення територій екологічно орієнтованих муніципалітетів прикордонного регіону. В рамках ініціативи передбачається організація глибокого сортування твердих побутових відходів у населених пунктах та місцях скупчення туристів, екопросвітницька та промоційна діяльність тощо.

"Локальні бренди традиційних ремесел та натуральної продукції"

Автори підкреслили, що проєкт спрямований на формування органічного туризму як інноваційного інструменту пілотування економічних та соціальних проєктів у громадах України, Польщі, Франції. Громада готова “пройти весь шлях”, щоб маркувати свої товари позначкою "Organic”.

В повідомленні зазначили, що наразі в світі набуває популярності органічне виробництво, в якому не застосовуються хімічні добрива, пестициди, генетично-модифіковані організми (ГМО) або консерванти.

Навчальні коворкінг-центри

В пресслужбі наголосили, що такі центри стануть осередком онлайн освіти та молодіжного транскордонного партнерства. Наразі у гірських регіонах відсутній якісний мобільний зв’язок та оптоволоконний інтернет у домівках. 

Зазначається, що представники облради запевнили громаду у підтримці з боку депутатсткого корпусу та поділилися найбільш ефективним  алгоритмом впровадження цих проєктів. 

Нагадаємо, у Закарпатській області територіальні громади зможуть отримати гранти для створення центрів збору вторинної сировини із пресом для пластику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд Угорщини надав Закарпатській обласній раді близько $2,45 мільйона на будівництво першого в регіоні сміттєсортувального заводу у селі Яноші Берегівського району.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена