Мадрид засипали асфальтом із ароматом манго замість висадки дерев shutterstock

Мадрид засипали асфальтом із ароматом манго замість висадки дерев

Ганна Велика

Жителі іспанської столиці не оцінили такий “креатив” і задають чиновникам питання, чому не посадити справжні фруктові дерева, які допомагають знизити літню спеку

Міська рада Мадриду розпочала масштабний проєкт “Асфальт” для покращення стану 323 міських доріг. Аби запах свіжого покриття не дошкуляв мешканцям, посадовці знайшли геніальне на їхню думку рішення – вкривати дороги асфальтом із ароматом манго. Мер Хосе Луїс Мартінес-Альмейда заявив, що люди з "особливо великим гіпофізом" оцінять це нововведення.

Про це повідомляє сайт Euronews.

Хоча фруктовий аромат ефективно маскує запах свіжого асфальту, жителі міста розкритикували такий підхід. У соціальних мережах мадридці висловили здивування, чому міська рада не посадила справжні фруктові дерева, які допомагають боротися зі спекою. Адже за останні 2 роки міська рада вирубала майже 9 тис. дерев, які охолоджували міське середовище. Вони впевнені, що у спекотному Мадриді, який не має виходу до моря, це особливо важливо.

Мер відповів на критику в соціальних мережах, заявивши, що за останні два роки було висаджено 5 тис. дерев. Однак 90% з них зосереджені у віддалених районах Фуенкарраль-Ель Пардо й Орталеца, тоді як у центрі дерев майже немає.

Фахівці підтверджують: дерева дійсно працюють як природні кондиціонери, створюючи прохолодний мікроклімат. У їхній тіні температура може бути на 20 градусів нижчою, ніж під прямими сонячними променями.

Нещодавнє дослідження ЄС показало, що збільшення площі озеленення до 30% у європейських містах може знизити смертність, пов’язану з "ефектом міського теплового острова" – коли тепло затримується між високими будівлями та поглинається асфальтом і бетоном.

Оскільки за прогнозами влітку Європа стикнеться зі ще одним періодом виснажливої спеки, дерева важливіші, ніж коли-небудь, для запобігання смертельним наслідкам.

Влітку 2023 року ЕкоПолітика повідомляла, що Іспанію накрила аномальна спека, а ризик виникнення лісових пожеж сягнув максимального рівня.

У червні 2022 р. ми писали про те, що хвиля аномальної спеки в Європі та сильні вітри спричинили масштабні пожежі на континенті.

Читайте також
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки

На їхню реалізацію будуть потрібні значні кошти

80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету