Фонд декарбонізації можна створити за рік, — Шафаренко shutterstock

Фонд декарбонізації можна створити за рік, — Шафаренко

Зоряна Бердник

Важливо, щоб був прозорий механізм, за яким гроші сплачуватимуть

Державний фонд декарбонізації в Україні за умови наявності політичної волі можна створити максимум за рік.

Таку думку висловив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко в інтерв'ю виданню "Енергореформа". За його словами, у створенні Фонду нічого складного немає, тому його можна створити дуже швидко.

"Найголовніше – потрібно визначитися, як будуть використовуватися гроші Фонду. Основна мета полягає в тому, щоб гроші використовувалися саме за цільовим призначенням", – зазначив Шафаренко.

З огляду на це, сказав він, важливо, хто і як буде адмініструвати. Відповідно, має бути прозорий механізм, за яким гроші будуть сплачувати, щоб не було зловживань із боку платників.

Також чиновник звернув увагу, що є чимало законопроєктів, які дали б можливість завести в Україну інвестиції та розвиватися за різними напрямами: біоенергетика, енергоефективність, ЕСКО-контракти. Серед таких Шафаренко назвав і законопроєкт № 4347 про створення державного фонду декарбонізації авторства Юрія Камельчука.

"Ми їх підтримуємо і всіляко сприяємо тому, щоб їх ухвалили якомога швидше. Враховуючи нашу позицію та наявні функції, ми використовуємо всі доступні нам інструменти: викладаємо позицію, переконуємо, доводимо економічний ефект, проводимо обговорення з народними депутатами та представниками різних цільових аудиторій. Це більшою мірою залежить від бажання більшості, яка ухвалює рішення", – резюмував Шифаренко.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні мають намір створити Фонд декарбонізації. Його планують фінансувати за кошт екологічного податку.

Нагадаємо, що міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський висловив надію, що найближчим часом вдасться створити Український кліматичний фонд за прикладом фондів у Центральній та Східній Європі.

Читайте також
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків