Ель-Ніньо близько: в ООН попередили про нові рекордні хвилі спеки shutterstock

Ель-Ніньо близько: в ООН попередили про нові рекордні хвилі спеки

Катерина Бєлоусова

Останні вісім років були найтеплішими за всю історію, попри ефект охолодження Ла-Ніньї

В Організації Об’єднаних Націй заявили, що ймовірність розвитку погодного явища Ель-Ніньо в найближчі місяці зросла, що може спричинити підвищення глобальної температури та нові теплові рекорди.

За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації ООН (ВМО) ймовірність розвитку Ель-Ніньо до кінця липня становить 60%, а до кінця вересня – 80%, повідомляє The Guardian.

"Це змінить погодні та кліматичні моделі в усьому світі", – сказав голова регіонального відділу послуг з прогнозування клімату ВМО Вілфран Муфума Окіа,.

В матеріалі пояснили, що Ель-Ніньо є природною кліматичною моделлю, яка зазвичай пов’язана зі збільшенням спеки в усьому світі, а також посухою в деяких частинах світу та сильними дощами в інших місцях. Востаннє це явище зафіксували у 2018-19 роках.

Зазначається, що протилежне явище Ла-Нінья було дуже тривалим – з 2020 року, а на початку 2023 року – поступилося місцем нинішнім нейтральним умовам.

В ООН наголосили, що останні вісім років були найтеплішими за всю історію, попри те, що ефект охолодження Ла-Ніньї тривав майже половину цього періоду. Без цього погодного явища ситуація з потеплінням могла б бути ще гіршою.

За словами глави ВМО Петтері Тааласа, очікуване потепління клімату швидше за все призведе до нового сплеску глобального нагрівання та збільшить шанси побити температурні рекорди.

Зазначається, що оскільки вплив Ель-Ніньо на глобальну температуру зазвичай проявляється через рік після його появи, вплив, ймовірно, буде найбільш очевидним у 2024 році.

Таалас підкреслив, що очікуваний прихід Ель-Ніньо може мати певні позитивні наслідки. Адже він може зменшити посухи на Африканському Розі та інші наслідки Ла-Нінья. Однак явище також може спровокувати більш екстремальні погодні та кліматичні явища. Тому необхідна ефективна система раннього попередження, щоб забезпечити безпеку людей.

Влітку в північній півкулі тепла вода Ель-Ніньо також може підживлювати урагани в центральній і східній частині Тихого океану, перешкоджаючи утворенню ураганів в Атлантичному басейні, заявили у ВМО.

Нагадаємо, попередні дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) показали, що середня температура на поверхні океану з початку квітня сягнула 21,1°C. Це новий рекордно високий рівень, що призвів до хвиль морської спеки по всьому світу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження групи міжнародних вчених підтвердило прискорене танення льодових покривів Землі.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень