Транспортування водню через ГТС може бути ризикованим кроком DNV

Транспортування водню через ГТС може бути ризикованим кроком

Олена Яценьо

Учені звернули особливу увагу на питання втрати міцності трубопроводів

Транспортування водню через газотранспортну систему України може призвести до втрати міцності трубопроводів.

Про це з посиланням на результати дослідження вчених сказали під час фахової дискусії про транспортування та зберігання водню в Україні, яку ініціювали Держенергоефективності та Energy Club.

"Про проведені експериментальні дослідження можливостей використання сучасної газової інфраструктури для транспортування водню та їхні результати розповіли вчені. Вони звернули особливу увагу на питання втрати міцності трубопроводів під час транспортування ними водню", – повідомила пресслужба Держенергоефективності за підсумками зустрічі.

Учасники дискусії дійшли згоди, що потрібне подальше вивчення цього питання за об'єднання зусиль, особливо науковців, і розроблення кроків для розвитку цієї нової галузі.

"Як одну з переваг України в розвитку водневої енергетики постійно згадують широку газотранспортну систему та наявність газосховищ. Проте питання їх використання для транспортування і зберігання водню має бути детально опрацьовано", – наголосив голова Держенергоефективності Валерій Безус.

І потребою вивчення цих питань погодилися представники НАК "Нафтогаз України", "Укртрансгазу", Оператора ГТС України, Інституту газу, Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України та Союзу хіміків України.

Водночас представник НАК "Нафтогаз України" заявив про наміри компанії стати найбільшим виробником водню в Україні. За його словами, торік "Нафтогаз" багато зробили для того, щоб реалізувати ці плани.

"Нафтогаз залишає за собою амбіцію стати найбільшим виробником водню в Україні. Минулого року в нас було дуже багато роботи, пов’язаної з розвитком водневої економіки. У світі цей напрям залишається перспективним: зависока ціна на газ у світі стимулює розвиток водневих проєктів", – сказав радник голови правління НАК “Нафтогаз України” з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів та Зеленого курсу ЄС Олексій Рябчин.

Оператор ГТС також ураховує питання транспортування водню у власній стратегії.

"Ми готуємося системно дослідити можливість використання наших активів для транспортування суміші водню з газом та чистого водню взагалі", – розповів начальник Управління розвитку мережі ОГТСУ Микола Каденський. Він також переконаний, що для розвитку цього напряму треба застосовувати підхід індустріальних кластерів.

В "Укртрансгазі" й собі заявили, що вивчають способи зберігання водню: використання наявних газосховищ або розбудову нової інфраструктури. Для цього є великий потенціал, адже Україна має газосховища, які посідають третє місце у світі за обсягами.

"Окрім того, ми повинні аналізувати промислову безпеку, необхідну нормативно-правову базу, географію логістичних коридорів, вплив водню на фізичний стан сховищ", – додав начальник технічного Департаменту АТ "Укртрансгаз" Роман Малютін.

Нагадаємо, що найбільша гідрогенеруюча компанія України ПрАТ "Укргідроенерго" заявила, що вивчає технологічні можливості для генерації "зеленого" водню на Дніпровській ГЕС.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон